Od Vás

Bystričanka (24) letuškou v top aerolinkách: Prečítajte si jej denník plný zážitkov (2)

Mladá Banskobystričanka (24) žije sen mnohých svojich rovesníčok. Po tom, čo v Nemecku uspela na náročnom konkurze, pracuje v Dubaji ako letuška v špičkových aerolinkách. Zo svojich unikátnych zážitkov píše denník, ktorý na našom portáli uverejňuje pod pseudonymom Pedra Drake. Tu je druhý diel.

Po tom, čo som sa na moje veľké prekvapenie dostala až do Dubaja pracovať pre svetoznámu leteckú spoločnosť, čakali ma naozaj náročné dni. Nový domov, odlišná kultúra, iní ľudia a najmä celá kopa pracovných povinností. Hoci som prvé dva mesiace ešte nelietala, musela som prejsť naozaj náročnou prípravou na prácu v oblakoch. Prednášky, rôzne tréningy, bifľovanie údajov od výmyslu sveta z doslova nikdy nekončiacich textov. A k tomu som tiež bola celá vo vytržení z nového mesta a bolo ho treba predsa objavovať!

Hore bez? Zabudnite…

Popri všetkých povinnostiach prišlo teda aj na oddych. Moslimovia majú v piatok sviatok a ten spolu so sobotou tvorí víkend. To znamenalo voľno aj pre nás – novopečené letušky. Hneď prvý piatok som sa skočila pozrieť na pláž a to úžasným futuristickým metrom, v ktorom je zakázané jesť a piť a dievčat vo voľných šatách sa sekuriťáci zo zvláštnych dôvodov pýtajú, či sú tehotné. Ktovie, čo by sa stalo, keby povedali áno? Začali by vyšetrovať, či je vydatá? V Dubaji si totiž nemôžete len tak porodiť ako slobodná mamička…

Dubajská pláž samozrejme nevyzerá ako kdesi na opustenom ostrove. Priam gigantický non-stop rozvoj mesta je cítiť aj tu. Nablýskané mrakodrapy, kopa reštaurácií, aj ruch. Napriek tomu, že v nákupných centrách je potrebné obliekať sa slušne – sukne minimálne po kolená, nie príliš hlboké výstrihy a zahalené ramená – na pláž môžete ísť v akomkoľvek oblečení, na aké ste zvyknutí z európskych dovolenkových destinácií. Ale zas, ak na tú pláž cestujete metrom, tiež si treba dať pozor. Voľnosť si teda môžete užiť jedine v prípade, že cestujete vlastným autom, alebo taxíkom.

Na plážach platí jedna výnimka: slečny sa nemôžu opaľovať hore bez – niežeby som po tom ale túžila. Vždy som si priala žiť niekde pri mori a tento sen sa mi napokon splnil, hoci som v začiatkoch bývala uprostred púšte a tak k moru to nebolo veľmi blízko. Ale, keď som k nemu už docestovala, stálo to za to. Stačilo sa iba vyvaliť na uterák, zobrať do ruky knihu a kúpiť si niečo pod zub. Človek sa cíti priam fantasticky.

Benzín za 30 centov

Inak – čo sa týka cien, niečo je tu lacnejšie než u nás, niečo zase drahšie. Liter benzínu stojí tak 30 eurocentov, takže za 20 eur naplníte celú nádrž. Nákup potravín však vyjde vo všeobecnosti drahšie než u nás. Pre zaujímavosť: za ovocie zaplatíte dvojnásobok, za zemiaky tri- až štyrikrát viac a za nápoje dáte naopak len tretinu. Plechovka koly za 20 centov, fľaša minerálky tiež. Lacná je aj elektronika, Dubaj je tým vo svete známy.

Po oddychovom víkende prišla samozrejme opäť makačka. Čakalo ma totiž šesť týždňov školení, aby som vôbec získala certifikáciu. “Starší” (teda tí, ktorí sú tu o niekoľko týždňov dlhšie než my a školenia im už prebiehali) nás začali strašiť, že nás budú skúšať každý druhý deň a mnoho vecí treba vedieť od slova do slova. Za mesiac a pol som sa musela naučiť zvládať nebezpečné situácie od výmyslu sveta. Tie sa testujú na tých najmodernejších simulátoroch vôbec. Už onedlho ma tak čakali simulované turbulencie, simulované núdzové pristávanie (ako na súši, tak aj na vode), pokles tlaku v kabíne, hasenie ohňa… jednoducho všetky situácie, ku ktorým môže v lietadle dôjsť.

Čo znamená byť špičkovou letuškou

Každá letuška samozrejme musí prejsť aj tréningami v oblasti prvej pomoci, dôležité je tiež veľmi detailne ovládať psychológiu správania sa k pasažierom. A samozrejme, všetky aktivity, čo patria k servisu vo vzduchu. Ako nám už povedalo niekoľko trénerov: byť letuškou nie je len o podávaní jedla – na to by si vraj v pohode mohli vyrobiť robotov a nechať ich, aby roznášali jedlo – je to ale predovšetkým o osobnosti a o individuálnom prístupe.

Na palubu chodia rôzni ľudia – šťastní, lebo idú na dovolenku, smutní, lebo cestujú na pohreb svojich blízkych, alebo sústredení, pretože cestujú na svoj hadždž (púť do Mekky), ktorý musia moslimovia raz v živote absolvovať. A my musíme vedieť meniť svoj prístup od sedadla k sedadlu a vedieť, ku komu sa máme ako správať. Tešila som sa na mix rôznych kultúr na palube a dúfala, ze to všetko napokon zvládnem.

Denník mladej letušky skrýva ešte množstvo unikátnych zážitkov a zaujímavých informácií. Jeho tretie pokračovanie nájdete na našom portáli už budúci štvrtok. Tu si môžete prečítať prvý diel!

Text a foto: Pedra Drake

Bystričanka (23) letuškou v špičkových aerolinkách v Dubaji
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM