Monika Obrtalová Rôzne

Bystričania znášajú horúčavy rôzne

Extrémne horúčavy, ktoré v posledných dňoch zasiahli Slovensko, neobišli ani Banskú Bystricu. Teplota, ktorá sa v tieni pohybuje okolo 33 °C, dosahuje na slnku takmer neznesiteľnú výšku. V pondelok dokonca namerali na neďalekom Sliači 33,9 °C, čím bo

Tieto maximá však nemusia byť konečné. Podľa predpovedí meteorológov totiž môže tento týždeň teplota stúpnuť až na 35 °C, a to najmä na západnom Slovensku, ale aj v oblasti Sliača a Banskej Bystrice. Pred týmito extrémami bude chránený jedine východ našej krajiny. Na dnešný deň vydali meteorológovia v súvislosti s vysokými teplotami aj výstrahu prvého stupňa. Hoci do tejto výstrahy okres Banská Bystrica zahrnutý nie je, je pravdepodobné, že aj tu budú teplotné maximá atakovať dlhoročné rekordy.

Toto počasie znamená potencionálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, zvyšuje sa únava a klesá výkonnosť na pracovisku. Za základnú ochranu pred problémami z vysokých teplôt sa považuje kvalitný pitný režim, tzn. pravidelné pitie vody počas dňa, ideálne bez pridaného cukru, ktorý zvyšuje pocit smädu. Okrem toho je potrebné vyhýbať sa alkoholickým nápojom, ktoré telo dehydrujú, zvyšujú metabolizmus a tým aj produkciu tepla v organizme. Takisto je potrebné zvoliť správny pracovný odev, ktorý by mal byť jednovrstvový, svetlej farby a z prírodných materiálov.

gr

Bystričania znášajú horúčavy rôzne
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM