Michal Majer Rôzne

Bystričania v akcii kritizujú kroky mesta

Bystričania v akcii a obyvatelia Banskej Bystrice nebudú viac tolerovať také praktiky mesta v stavebnom konaní, pri ktorých sa dostávajú do pozície pasívnych prijímateľov rozhodnutí medzi stavebným úradom a investormi. Uviedla to na dnešnej tlačovej

Ako pokračovala, nechcú tolerovať neutíchajúcu a netransparentnú snahu investorov a Mestského stavebného úradu zahusťovať centrum a priľahlé obytné časti. Občania boli podľa nej svedkami mnohých plánov na výstavbu objektov na citlivých plochách v meste. Napríklad plánu postaviť zimný štadión na území parku pod Pamätníkom SNP či plánu výstavby na Kalvárii.

Na konferencii sa ďalej spomenula kauza Úsvit, v ktorej ide o výstavbu 15-poschodového Centra obchodu, služieb a bývania Úsvit na sídlisku Fončorda. Občania nie sú proti samotnej výstavbe, chcú dosiahnuť to, aby budova spĺňala platné normy a regulatívy, čo v súčasnosti plánovaná výstavba nespĺňa. „K tejto zástavbe na Úsvite sme mali diskusný večer na spolku architektov, z ktorého vyšli závery, že nie je tá stavba vhodná v takom rozsahu, ako je projektovaná, ani tá 15-podlažná, ani tá 22. Pripomienky boli zhrnuté, dané na papier, boli podané na mesto,“ povedal pre TASR architekt Igor Teplan. Pokračoval, že na meste nie je vôľa riešiť tieto problémy. Podľa neho útvar hlavného architekta, ktorý mesto má a ktorý je platený z peňazí daňových poplatníkov, neplní tú funkciu, ktorú by mal, skôr vytvára podmienky pre investorov.

Obyvatelia Fončordy podali tiež žalobu na Krajský súd, v súdnom spore ich zastupuje advokátka Eva Kováčechová. „Domnievame sa, že tam došlo k viacerých závažným pochybeniam v konaní.“ Účastníci konania podľa Kováčechovej dávali mnohé pripomienky, napríklad predložili svetlotechnický posudok. Tento posudok sa nikde neobjavil v rozhodnutí ani prvostupňového úradu, teda mesta, ani Krajského stavebného úradu.// „Žiadame, aby súd rozhodol o tom, že tak rozhodnutie Krajského stavebného úradu, ako aj rozhodnutie mesta boli zrušené ako nezákonné,“// dodala Kováčechová.

Obyvatelia Fončordy plánujú reagovať 20. mája vyvesením transparentov na okolité domy obklopujúce budovu Úsvitu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM