Marcel Páleš Kultúra

Bystričania sa môžu dotknúť neba... Vďaka výnimočným obrazom inšpirovaných Bibliou!

Nedeľnou vernisážou sa začala unikátna výstava obrazov Zuzany Dobrotovej s názvom Dotkni sa neba v obrazoch. Autorka, ktorá sa venuje najmä maľovaniu krásnej slovenskej prírody, pri svojej tretej výstave zamierila vyššie.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania sa môžu dotknúť neba... Vďaka výnimočným obrazom inšpirovaných Bibliou!
Zdroj: TASR

Ako už názov napovedá, autorka sa rozhodla dotknúť sa neba. Výstava sa uskutoční od 23. do 30. júna v Banskej Bystrici.

Inšpirovaná Bibliou

Nekonečnými diaľavami vesmíru a nedotknutou zemou sa pri svojich maľbách necháva unášať maliarka Zuzana Dobrotová. Inšpirovaná Bibliou a prednáškami Jiřího Beneša stvárnila svoju predstavu prvopočiatkov našej Zeme a okolitého vesmíru na unikátnych maľbách, ktoré budú môcť návštevníci vidieť na výstave Dotkni sa neba v obrazoch.

Výstava sa uskutoční počas posledného júnového týždňa, od 23. do 30. 6. v priestoroch spoločenského centra na Kollárovej ulici 18 v Banskej Bystrici (bývalé bábkové divadlo). Výstavné priestory budú otvorené každý deň od 10:00 do 18:00 hod.

Kto je Zuzana Dobrotová?

Zuzana Dobrotová sa narodila ako jedno z ôsmich detí v roku 1954 vo Východnej. Jej umelecké cítenie formovala okolitá príroda Liptova a Tatier. Od malička inklinovala k maľovaniu. „Aj ja raz namaľujem obraz,“ znelo jej učiteľke neustále v ušiach. Materiálna situácia rodiny však bola zložitá a namiesto umeleckej školy ukončila strednú obchodnú školu.

Po svadbe v roku 1980 sa plne vžila do roly manželky a postupne aj matky štyroch detí. Umeleckého nadania sa však nevzdala. Vymýšľala a šila oblečenie pre seba i deti, pripravovala a nacvičovala rôzne detské programy a scénky, ktoré sa nezaobišli ani bez vhodných kostýmov.

Kriváň ako jeden z najsilnejších motívov

Dlho tajená túžba maľovať sa stala skutočnosťou len pred šiestimi rokmi. Na prvom obraze sa objavil jeden z najsilnejších motívov tatranskej prírody – Kriváň. Nasledovali maľby divých makov, klasov, rôzne abstrakty. Odlišné techniky sa objavovali či už na plátne, alebo na sololite.

Inšpiráciu a nové techniky autorka objavuje na rôznych výstavách v Ríme, Pise, Florencii, ale aj na internete. Najbližšie sú jej diela S. Dalího, Š. Kocku, M. Racku, M. Bardiho a ďalších.

Výstavu organizuje v rámci projektu „Dotkni sa neba“ spoločenské centrum na Kollárovej ulici v Banskej Bystrici.

  • Zdroj info: Martin Majer
  • Foto: ilustračné
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM