Jakub Forgács Samospráva

Bystričania rozhodovali o rozdelení 20 000 € z rozpočtu: Nápady, ktoré dokázali zaujať najviac...

Hlas ľudu bol vypočutý. Bystričana svojimi hlasmi podporili nápady, uchádzajúce sa o peniaze z participatívneho rozpočtu mesta. Pozrite, ktoré projekty získali najviac hlasov.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania rozhodovali o rozdelení 20 000 € z rozpočtu: Nápady, ktoré dokázali zaujať najviac...
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

V piatok sa uzatvorilo hlasovanie v Klientskom centre na Mestskom úrade v Banskej Bystrici. Občania svojimi hlasmi rozhodli o projektoch, ktoré získajú podporu z participatívneho rozpočtu mesta. O finančné prostriedky sa uchádzalo 31 projektov v tematických oblastiach Aktívne občianstvo a komunitný rozvoj, Zeleň v meste, Kultúra, Mládež, Šport a Zdravie, a spoločne žiadali o takmer 100 tisíc eur.

Ľudí najviac oslovil športovo – spoločenský deň

Hlasovanie prebiehalo dvomi spôsobmi. Verejné hlasovanie, na ktorom okrem iného mali zástupcovia projektov možnosť odprezentovať projekt formou krátkej prezentácie, prebehlo vo štvrtok 22. mája na radnici. Obyvatelia, ktorí sa nezúčastnili verejného hlasovania, mali právo hlasovať o predložených projektoch do zapečatenej prenosnej schránky uloženej v klientskom centre na Mestskom úrade v Banskej Bystrici, a to do piatku 6. júna. Verejného hlasovania sa zúčastnilo 205 ľudí a v klientskom centre ich hlasovalo 177.

Projektom s najvyšším počtom bodov (343 bodov) sa stal „Športovo – spoločenský deň“. Športovo – spoločenský deň bude prebiehať na futbalovom ihrisku v mestskej časti Kráľová. Pripravené bude pohostenie pre deti aj dospelých, športové súťaže a sprievodné aktivity ako ľukostreľba, či maľovanie na tvár. Na druhom mieste, a to s počtom bodov 293, sa umiestnil „Projekt leto – Kultúra pre ľudí“, ktorý vznikol na podnet viacerých záujmových skupín z oblasti kultúry, so spoločnou ideou: pripraviť pre mesto Banská Bystrica sériu kultúrnych podujatí, ktoré budú dopĺňať tradičné kultúrne leto.

Bodovali komunitné centrum, florbal, aj modernizácia Parku pod Pamätníkom SNP

Projekt „Komunitné centrum v Iliaši“ získal od občanov 244 bodov a skončil na treťom mieste. Komunitné centrum v Iliaši bude využívané na stretnutia občanov mestskej časti s poslancami volebného obvodu a členmi občianskej rady a na iné stretnutia. Nasleduje projekt „Florbal – cesta k pohybu a zdraviu“, ktorý má celkovo 110 bodov, „Modernizácia parku pod pamätníkom SNP“ (98 bodov), „Fončorda: športovo-oddychový areál“ (91 bodov) a napokon „Prvé občianske noviny – BB – Vízia“ (90 bodov).

Informáciu o počte bodov, ktoré získali ostatné projekty, uchádzajúce sa o podporu z participatívneho rozpočtu mesta, nájdete na stránke participatívneho rozpočtu. V polovici júna zástupcovia mesta vydajú oficiálne vyhlásenie, ktoré projekty budú z participatívneho rozpočtu podporené.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM