Peter Štrbo Rôzne

Bystričania pozor: Bude nás fotiť Google!

Spoločnosť Google spustila začiatkom apríla projekt panoramatickej služby Google Street View aj na Slovensku. Medzi vybranými nechýba ani Banská Bystrica!

Cieľom projektu je zachytiť historicky a kultúrne dôležité miesta a mestá na Slovensku v podobe panoramatických fotografií, ktoré neskôr pribudnú na Mapách Google. Google spustil projekt Street View po ukončení rokovaní s Úradom na ochranu osobných údajov SR a splnení všetkých lokálne špecifických podmienok pre ochranu súkromia.

Street View je jednou z najpopulárnejších funkcií na Mapách Google dostupnou už vo viac ako 30 krajinách na svete. Vďaka tejto funkcii sa môžu používatelia virtuálne preniesť na rôzne miesta a overiť si, kde sa nachádzajú hotely, obchody alebo reštaurácie, ktoré plánujú navštíviť.

Výsledok vyzerá naozaj výborne, posúďte sami

Autá budú jazdiť len na verejne dostupných priestranstvách a fotodokumentácia sa bude následne niekoľko mesiacov spracovávať pomocou špeciálnej technológie na ochranu súkromia. Tá automaticky rozmazáva tváre a ŠPZ áut tak, aby ich nebolo možné identifikovať. Street View autá bolo začiatkom apríla možné vidieť v Banskej Bystrici, Bardejove, Bratislave, Humennom, Komárne, Košiciach, Leviciach, Liptovskom Mikuláši, Martine, Nitre, Nových Zámkoch, Poprade, Prešove, Prievidzi, Rimavskej Sobote, Spišskej Novej Vsi, Trenčíne, Trnave a Žiline.

Pred pár dňami oznámil internetový gigant, že plánuje výrazne rozšíriť zoznam snímaných miest na Slovensku. Dôvodom rozšírenia fotenia je podľa spoločnosti Google obrovský záujem verejnosti aj samotných samospráv. V aktuálnom zozname viac ako dvadsiatich nových miest figuruje napríklad aj susedný Zvolen, ktorý v pôvodnom zozname chýbal.

Autá Street View nasnímali pri fotení ulíc už množstvo kurióznych situácií, pozrite si video s najlepšími zábermi!

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM