Jakub Forgács Rôzne

Bystričania pôsobiaci v hlavnom meste bez servítky: Tieto veci nám v Bystrici v porovnaní s Bratislavou najviac chýbajú!

Hoci sa narodili pod Urpínom, za prácou alebo štúdiom odišli do Bratislavy. Mnohí Bystričania opúšťajú naše mesto a aj keď ich srdce zostáva doma, nemenili by. Pozrite sa, čo im najviac chýba v Banskej Bystrici a našli to práve v hlavnom meste.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania pôsobiaci v hlavnom meste bez servítky: Tieto veci nám v Bystrici v porovnaní s Bratislavou najviac chýbajú!
5
Galéria
Zdroj: TASR

Bohatší kultúrny život

„Veľa ľudí hovorieva, že v Banskej Bystrici zdochol pes. Nemyslím si, že je to až také zlé, no keď porovnávam s Bratislavou, aj vzhľadom na jej veľkosť, tu sa človek nikdy nenudí. A nehovorím teraz iba o nočných kluboch a diskotékach. Divadlá, koncerty, diskusie, výstavy či trhy, to všetko v hlavnom meste bez problémov nájdete,“ vymenoval Andrej (29), ktorý v Bratislave žije už tri roky.

Pestrejší jazyk

„Mám rád našu slovenčinu a v Bratislave si ju viem užiť v rôznych formách a nárečiach. V našom hlavnom meste sa vo všeobecnosti hovorí tvrdo, ale nie je tu problém, naraziť na východniarov a vypočuť si čo – to z ich nárečí, no dennodenne stretávam aj ľudí z iných končín Slovenska,“ pokračoval Andrej.

Pre cyklistov

„V Banskej Bystrici, hoci tu máme krásnu prírodu a mnoho športových nadšencov, stále chýbajú cyklotrasy, ktoré by urýchlili Bystričanom cestu cez mesto. Hoci nie všade, v hlavnom meste na cyklotrasy narazíme častejšie a jazda na bicykli je hlavne v špičke najrýchlejším a obľúbeným spôsobom dopravy,“ spomenula Lujza (22), študentka na bratislavskej univerzite.

Obchodné centrá

„Toto sa možno niekomu páčiť nebude, no pokiaľ máte radi nakupovanie, v Bratislave si prídete na svoje. Konkurencia je tu slušná, takže aj ceny sú znesiteľnejšie. Navyše, v porovnaní s Banskou Bystricou je tu pestrý výber obchodov a dokonca aj také, aké inde na Slovensku nenájdete,“ spomenula ďalej Lujza.

Na hranici štátov

„Odkedy som v Bratislave, mám všetko po ruke. Môžem si za pár desiatok minút zbehnúť do Viedne a neďaleko mám aj Česko a Maďarsko. Najčastejšie však chodím nakupovať do Rakúska, pretože tam nájdem rovnaké výrobky ako u nás, ale často v väčších baleniach a za výhodnejšie ceny,“ prezradil Matej (29), ktorý v Bratislave zostal po skončení vysokej školy aj s priateľkou.

Pre cestovateľov

„S tou výhodnou polohou na hranici štátov súvisí aj cestovanie. A nielen do okolitých štátov. Stačí prejsť autom pár minút od centra a ste na letisku, odkiaľ sa dá vďaka pravidelným linkám dostať do viacerých európskych metropol, často naozaj "za babku“. A v prípade potreby je blízko aj viedenský Schwechat. Každému je snáď jasné, že takýmto letiskám Sliač nemôže ani náhodou konkurovať," doplnil Matej.

Viac v peňaženke

„Bratislava je drahá na život, no keď sa tu človek zamestná, väčšinou má viac, ako bežný Slovák. Určite som radšej, že robím tu, ako napríklad u nás za smiešnych 350 – 400 eur v čistom. To predsa nie je ani život a pokiaľ nechceme, aby mladí ľudia odchádzali z Banskej Bystrice, malo by sa s tým niečo robiť,“ vysvetlil Roman.

Všetko poruke

„Ak potrebujete niečo vybaviť, je takmer isté, že všetko zvládnete aj priamo v Bratislave. Nemusíte nikam posielať listy alebo cestovať, maximálne pár zastávok MHD. Práve to tu považujem za veľké plus, že viem všetko vyriešiť osobne a rýchlo,“ vysvetlil Bystričan Ondrej (25).

Kto chce robiť, prácu nájde

„Nájsť prácu v Banskej Bystrici je problém a zistil som to aj na vlastnej koži. Práve preto som sa s priateľkou pred štyrmi rokmi odsťahoval do Bratislavy. Tu, pokiaľ máte chuť robiť, prácu nájdete určite. Určite by bolo lepšie, keby tých možností na zamestnanie sa, bolo viac aj v iných kútoch Slovenska, ale realita je zatiaľ takáto,“ poznamenal Peter (32).

Zháňanie ubytka

„S prácou ide ruka v ruke aj bývanie. S platom okolo tisícky sa v Bratislave dá zohnať seriózny podnájom a aj hypotéka sa berie jednoduchšie. U nás doma to bolo väčšie riziko a mladí skôr uprednostňovali bývanie u rodičov,“ vysvetlil Peter.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zimné zábery Bratislavy!

Foto: ilustračné

Bratislava v zime
5
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM