Jakub Forgács Kultúra

Bystričania opäť zažijú obľúbené premietania v bazéne. Poznáme tému tohtoročného programu

Šesť filmov v netradičnom priestore školského nádvoria. Pozrite, čo ponúkne počas leta obľúbené Kino v bazéne!

Ilustračný obrázok k článku Bystričania opäť zažijú obľúbené premietania v bazéne. Poznáme tému tohtoročného programu
4
Galéria

V nádvorí Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského sa bude v lete konať už šiesty ročník projektu Kino v bazéne. 21. júna 2018 sa začne séria premietaní, ktorá tento rok mapuje životy umeleckých tvorcov. Publikum sa môže tešiť na šesť filmov a opäť aj na netradičný priestor školského nádvoria, ktorý má za sebou ďalšie úpravy.

Umenie / žiť — znie téma tohtoročného programu Kina v bazéne, do ktorého organizátori zaradili hrané a dokumentárne filmy venované aktívne tvoriacim umelcom. Zámer vysvetľuje dramaturg projektu Kino v bazéne Slavo Sochor: “Pozícia umelcov vo verejnom živote opäť silnie a je zároveň predmetom diskurzu. Radi by sme ukázali život tvorivých ľudí, ich súkromné sféry ale aj peripetie, v ktorých sa často zrkadlí svet našej minulosti, súčasnosti a budúcnosti zároveň.” Dopĺňa, že toto leto premietnu dokopy šesť filmov.

Organizátori až do júna každý týždeň predstavia jeden titul z programu. Prvý, ktorým otvoria šiesty ročník Kina v bazéne, bude 21. júna o 21:00 dokument Varga o známom hudobnom skladateľovi. Režisérka Soňa Maletz sledovala Mariána Vargu na sklonku života, zachytila jeho posledné vystúpenia. Jedno z nich sa konalo pred tromi rokmi práve v priestoroch Kina v bazéne. Po filme bude nasledovať diskusia s režisérkou a hudobným publicistom Petrom Bálikom. Na záver večera zaznie niekoľko Vargových piesní v interpretácii Vlada Nosáľa a Petra Markovskeho.

Na podujatia Kina v bazéne je voľný vstup. Projekt ponúka verejnosti jedinečnú možnosť navštíviť netradičný areál Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského, za ktorého tvárou stojí architekt Pavel Rek a sochár Jaroslav Kubička. Študenti gymnázia prinášajú do tohto priestoru ďalšie nápady, aké si po desiatkach rokov chátrania zaslúži. Nedávno tu ďalšia generácia študentov revitalizovala zeleň a vytvorila podmienky pre ďalšiu ekologizáciu priestoru.

V OBRAZOCH: Bystrické Kino v bazéne opäť ožíva
4
Galéria
Zdroj: Kino v bazéne
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM