Jakub Forgács Správy

Bystričania o parkovaní na sídliskách: Odmietanie parkovacích domov aj využitie kotolní

Pálčivý problém parkovania v meste pod Urpínom opäť zarezonoval medzi ľuďmi. Na stretnutiach s vedením mesta vyjadrili názory na riešenia. S čím sa stotožnilo mesto?

Ilustračný obrázok k článku Bystričania o parkovaní na sídliskách: Odmietanie parkovacích domov aj využitie kotolní
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Verejné diskusie na tému parkovacej politiky v Sásovej, na Fončorde a v Radvani mali pozitívne ohlasy. Okrem názorov Banskobystričanov, ktoré na nich priamo odzneli, boli mestskému úradu adresované aj mnohé ďalšie pripomienky. Aj niektoré z nich pomôžu samospráve pri riešení, veľakrát, kritického parkovania na sídliskách. Ambíciou mesta je deficit parkovacích miest znižovať jednoduchými a finančne nenáročnými opatreniami, ale aj takými, ktorých riešenie si vyžaduje dlhší čas.

Využitie kotolní

K návrhom, s ktorými sa mesto stotožňuje, patria rôzne technické opatrenia, zmeny organizácie dopravy, odstraňovanie vrakov, riešenie kontajnerových stojísk či napríklad myšlienka odkúpenia nevyužívaných kotolní, ktoré by mohli v budúcnosti vytvoriť nové parkovacie miesta. Názor, že vodorovné dopravné značenie v kritických lokalitách prinesie poriadok v parkovaní, je mylný. Kapacita parkovacích miest by sa tým paradoxne znížila.

„Každý jeden konštruktívny návrh, ktorý sme dostali, odborné útvary spracovali a vyhodnotili. V najbližšom období bude potrebné nastaviť priority, jednoduchšie a realizovateľné zámery naceniť a rozvrhnúť ich na určité časové obdobie. Musíme brať do úvahy finančnú kondíciu mesta, ako aj vlastnícke vzťahy pozemkov a objektov, ktoré samospráve nepatria. Všetky dôležité zásahy, ktoré sa rozhodneme robiť pri obytných domoch na sídliskách, s obyvateľmi mesta opäť prediskutujeme,“ hovorí primátor mesta Ján Nosko.

Odmietanie parkovacích domov

Ukázalo sa, že vo väčšine prípadov neustále prevláda odmietavý postoj k riešeniam parkovania formou parkovacích domov. Práve nimi by sa však uvoľnil priestor na uliciach pre chodcov a zelené plochy by mali vyššiu kvalitu s lepšou údržbou.

„Kritickú situáciu by sme mohli vyriešiť aj zákazom parkovania dodávok na sídliskách, ktoré veľakrát zaberajú dve až tri parkovacie miesta. Už sme podali žiadosť na Okresný dopravný inšpektorát na umiestnenie zónových značiek pri vstupe do jednotlivých mestských častí. V súčasnosti čakáme na ich stanovisko,“ hovorí viceprimátor Jakub Gajdošík.

Najväčší deficit parkovacích miest eviduje samospráva v Sásovej. Práve tam má do konca roka 2016 vzniknúť parkovisko na Rudohorskej ulici. Vedenie mesta už stihlo prerokovať petíciu so Sásovčanmi, ktorí mali k jeho výstavbe pripomienky. Nové riešenia sa v súčasnosti zakresľujú do dokumentácie pre územné rozhodnutie. O ďalších konkrétnych zámeroch v jednotlivých mestských častiach chce vedenie mesta informovať do dvoch týždňov.

Čítajte tiež:

SERIÁL: Najbizarnejšie križovatky v Bystrici: Aké riziká vás čakajú na Ďumbierskej?

Na Zvolenskej ceste sa zrazili autá: Zranenú vodičku previezli do nemocnice!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM