Jakub Forgács Správy

Bystričania navrhli, na čo treba peniaze: O podporu z participatívneho rozpočtu sa pobije 31 projektov

Mať dobrý nápad, získať naň financie a uskutočniť ho. Túto možnosť, ktorú dostali Banskobystričania, sa rozhodli mnohí využiť. Z rozpočtu mesta žiadajú na svoje projekty takmer 100 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania navrhli, na čo treba peniaze: O podporu z participatívneho rozpočtu sa pobije 31 projektov
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Úloha občanov nekončí účasťou na voľbách raz za štyri roky. Participatívny rozpočet im umožňuje priamo sa zapojiť do procesu rozhodovania o prioritách týkajúcich sa ich mesta či mestskej štvrte. Mesto Banská Bystrica vyčlenilo na prvý rok participatívneho rozpočtu sumu 19 455 eur.

„Koordinačná rada participatívneho rozpočtu pre Banskú Bystricu prijala k 15. aprílu spolu 31 projektov, v tematických oblastiach Aktívne občianstvo a komunitný rozvoj, Zeleň v meste, Kultúra, Mládež, Šport a Zdravie, v celkovej sume 97 640,01 eur, ktoré sa uchádzajú o podporu z participatívneho rozpočtu mesta,“ informoval Miroslav Šimkovič, člen Koordinačnej rady participatívneho rozpočtu pre Banskú Bystricu. Ako doplnil, pre porovnanie, v mestskej časti Bratislava – Nové Mesto sa v rámci participatívneho rozpočtu vyzbieralo celkovo iba 15 projektov.

Začiatkom mája 2014 budú podľa Šimkoviča projektové návrhy zverejnené na webovej stránke mesta Banská Bystrica a na webovej stránke participatívneho rozpočtu, aby sa s nimi mohla oboznámiť aj verejnosť. „Samotné verejné hlasovanie prebehne 22. mája o 16:30 v Cikkerovej sieni na radnici v Banskej Bystrici,“ pokračoval.

Koordinačná rada by sa podľa jeho slov mala ešte tento týždeň, pravdepodobne v piatok, stretnúť s úradníkmi z ekonomického odboru mestského úradu „Máme od nich dostať vyjadrenie k rozpočtovým položkám každého projektu, či spĺňajú potrebné kritériá, aby bolo možné projekty uznať za platné a vyhovujúce,“ uviedol Šimkovič, ktorý dodal, že už teraz ale môže skonštatovať, že niektoré projekty sú zaujímavé a je zvedavý, ako sa im bude vodiť na verejnom výbere.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM