Jakub Forgács Iné športy

Bystričania na dôchodku sú aktívni: Svoje sily si zmerali v niekoľkých olympijských disciplínach

Už jedenásty ročník Olympiády seniorov sa uskutočnil v priestoroch športového areálu ZŠ Golianova. Toto športové podujatie bolo jednou z aktivít, ktorými sa aj tento rok napĺňa programová štruktúra v poradí trinástej Akadémie európskeho seniora v meste Banská Bystrica.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania na dôchodku sú aktívni: Svoje sily si zmerali v niekoľkých olympijských disciplínach
Zdroj: Dnes24.sk

Podujatie Olympiáda seniorov zdôrazňuje význam a úlohu športu v Európskej únii. Strategickým dokumentom Európskej komisie je v tomto smere Biela kniha o športe, ktorej cieľom je vymedziť politické smerovanie športu. „Naším cieľom je najmä vyzdvihnúť spoločenské a hospodárske aspekty športu. Sú nimi zdravie, sociálne začlenenie či vzdelávanie. Prostredníctvom športu chceme vrátiť seniorom radosť z aktivít, ktoré patrili k ich aktívnemu životu a poukázať na to, že šport a pohyb patria ku každému veku,“ vyjadrila sa Mária Filipová, vedúca odboru sociálnych vecí na MsÚ:

Pripravených súťažných disciplín sa zúčastnilo 166 účastníkov, z toho 139 žien a 27 mužov. Súťažiaci boli rozdelení do štyroch kategórií, a to ženy do 70 rokov, ženy nad 70 rokov, muži do 70 rokov a muži nad 70 rokov. Medaily boli udeľované v hode loptou na kôš, behu na 40 metrov, štafetovom behu. Poslednou disciplínou, v ktorej si súťažiaci mohli zmerať sily, boli kolky.

„Myšlienka olympiády pre skôr narodených Banskobystričanov ma nadchla. Je úžasné vidieť, koľko seniorov má v sebe dostatok energie a chuti zmerať si sily so svojimi rovesníkmi. Som presvedčená, že šport nie je len pre mladých a že rozumná miera pohybu výrazne pomáha predchádzať rýchlemu starnutiu,“ povedala viceprimátorka mesta Banská Bystrica Katarína Čižmárová, ktorá Olympiádu seniorov otvárala. V rámci programu Akadémie európskeho seniora sa uskutočnila v plavárni na Štiavničkách dvojhodinovka pre seniorov. Čakal ich bezplatný vstup do bazénov spojený s odbornou inštruktážou Ľuboša Križka, účastníka Majstrovstiev sveta v plávaní.

Foto: mesto Banská Bystrica

Bystričania na dôchodku sú aktívni: Svoje sily si zmerali v niekoľkých olympijsk
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM