Jakub Forgács Kultúra Kultúra

Bystričania môžu cestovať v čase: Po stopách dnes už neviditeľných mestských hradieb a bášt

Máte predstavu o tom, ako vyzerali mestské hradby? Koľko bášt sa nachádzalo na území nášho mesta? A koľko bolo vstupných brán cez mestské opevnenie? Spoznajte Bystricu v prúde času na špeciálnom podujatí. Na každého návštevníka čaká aj mapa!

Ilustračný obrázok k článku Bystričania môžu cestovať v čase: Po stopách dnes už neviditeľných mestských hradieb a bášt
Zdroj: Stredoslovenské múzeum

Doba tureckých nájazdov púta pozornosť aj v dnešnej dobe. Bystričania teraz dostali jedinčenú možnosť, „okúsiť ju“ priamo na mieste.

Organizátori Bystrickej hodinky – Banskobystrický okrášľovací spolok a MAOi Inštitút pre Digitálnych Nomádov – už sedem mesiacov pozývajú na bezplatné stretnutia s odborníkmi všetkých milovníkov histórie. Nebude tomu inak ani v mesiaci máj, no tento krát sa zmení tradičné miesto Hodinky. Kaviareň sa vymení za mesto.

Témou siedmej Bystrickej hodinky totiž bude Protiturecký odboj, mestské opevnenie a bašty, a kde inde by to bolo zaujímavejšie, ako priamo pred mestskými hradbami a baštami?

Počas putovania bystrickými ulicami sa návštevníci dozvedia podrobnosti o obrane mesta počas tureckých nájazdov, a tiež o tom, kde a aké mala Banská Bystrica bašty a hradby. Novinkou bude tentokrát mapa Banskej Bystrice, ktorú dostane každý návštevník, a na ktorej si bude môcť zaznačiť navštívené bašty a hradby. Vznikne mu tak jedinečná pomôcka, podľa ktorej si bude navždy pamätať, akú podobu malo niekdajšie opevnenie nášho mesta.

Sprevádzať siedmou Bystrickou hodinkou bude opäť známy banskobystrický sprievodca a publicista, pán Jozef Ďuriančik. Uskutoční sa tradične vo štvrtok, 19. mája, pričom skupinka bude odchádzať o 18:00 z malého amfiteátra pred lietadlom v parku Pamätníka SNP (pri parkovisku pred Pamätníkom SNP).

Čítajte tiež:

Miesto, kde sme sa v Bystrici prvýkrát vozili výťahom. Poznáte minulosť kedysi najvyššej budovy mesta?

Jedinečné historické ZÁBERY z ulíc a centra Bystrice. Pohľady na mesto spred roku 1945!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM