Jakub Forgács Rôzne

Bystričania, ktorým psíky prirástli k srdcu: Spojili sa do klubu, aký by ste široko-ďaleko hľadali márne

Psíky sú neoddeliteľnou súčasťou života pre mnohých Banskobystričanov. V našom meste sa však nájdu aj ľudí, ktorí svojich štvornohých chlpáčov neberú len ako verných spoločníkov či strážcov. Prácu s nimi posúvajú na vyššiu úroveň.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania, ktorým psíky prirástli k srdcu: Spojili sa do klubu, aký by ste široko-ďaleko hľadali márne
Zdroj: Dnes24.sk

Pod Urpínom nájdete desiatky ľudí, ktorým psíky prirástli k srdcu a tak sa spojili do, v našich končinách, vskutku unikátneho klubu. „Banskobystrický agility klub je jediný v Banskobystrickom kraji. Najbližší klub na strednom Slovensku sú Lazany, Handlová, Žilina alebo Liptov,“ uviedla pre spravodajský portál Bystrica 24 Kristína Macková, členka klubu. Viac nám prezradila v rozhovore.

Prečo a kedy vznikol Banskobystrický agility klub?

Myšlienka priniesť agility aj do nášho mesta vznikla už dávnejšie vďaka viacero ľuďom. Začali sme sa stretávať, vymýšľať rôzne spôsoby, ako sa do toho pustiť, až sa pomaly náš sen začal plniť na realitu. Oficiálne naše občianske združenie vzniklo v roku 2010. Odvtedy sme si prešli mnohými komplikáciami, výhrami , prehrami a sme radi, že stále rastieme a posúvame sa dopredu.

Kto stál pri jeho zrode?

Od zrodu po súčasnosť v našom klube rezonujú najmä mená Janka Koctúrová, Katka Kubusová, Zuzka Kalčevská, Paťka Dvořáková a to moje, Kika Macková. Avšak za tých pár rokov je až neuveriteľné, koľko ľudí a našich členov nám pomohlo a najradšej by som ich tu vymenovala všetkých, ale bol by to naozaj dlhý zoznam  .

Koľko máte aktuálne členov a čomu všetkému sa venujete?

Momentálne máme cca 20 stálych členov, najmladší má 12 rokov, avšak tak ako každý rok, k nám na jar opäť pribudnú nováčikovia, takže nás bude ešte o trochu viac. Taktiež plánujeme otvoriť skupinku výhradne pre deti do 12 rokov. Náš klub sa venuje hlavne športu agility čo však zahŕňa mnoho dôležitých súčastí ako správna motivácia psíka, výchova alebo učenie trikov. Na našom cvičáku sa taktiež máte možnosť prihlásiť na výcvik poslušnosti, dogfrisbee a veľkou novinkou je taktiež coursing.

V čom sa takýto klub líši od bežného, individuálneho trénovania agility?

Atmosférou, spoločnými tréningami, , motiváciou a podporou od ostatných členov. Naším cieľom je predovšetkým sprostredkovať pohodu a aktívny relax po práci, škole, cez víkendy pre majiteľa a psíka.

Môžete sa v klube pochváliť aj nejakými certifikátmi či trénerskými licenciami?

V minulosti sme sa zúčastnili školenia trénerov agility v Košiciach, kde sme získali aj symbolický certifikát trénera agility. Symbolický preto, lebo oficiálna licencia alebo certifikát trénera neexistuje. Trénovať psíkov sa nedá naučiť len tak za noc. Tréneri odovzdávajú svoje niekoľkoročné skúsenosti, ktoré nadobudli či už trénovaním svojich psov, zúčastnením sa na seminároch, intenzívnych tréningoch alebo týždňových táborov s ostatnými trénermi (či už zahraničnými alebo slovenskými) a nadšencami agility.

A nejaké zaujímavosti, čím ste možno výnimoční?

V našom klube nájdete naozaj všetky možné rasy od najmenšieho teriérov, pudlíka cez „nevycvičiteľného“ bígla, krížencov, borderky až po bearded kólie, dalmatíncov … a takto by som mohla pokračovať ešte dlho. Výnimoční sme možno v tom, že asi 80% zloženia našich členov tvoria ženy. Takže chlapi sú vítaní, pomoc pri odkladaní a opravovaní prekážok sa zíde. :)

Môže sa agility venovať hocijaký psík, alebo na to potrebuje špeciálne vlohy?

Áno, agility sa môže skutočne venovať hocijaký pes. Jediným kritériom je, že psík musí byť zdravý. To znamená, že by nemal mať nadváhu, kĺbové ochorenia, srdcové ochorenia a ostatné choroby pri ktorých by bol takýto pohyb pre psa nebezpečný.

Kde v meste trénujete?

Trénujeme na starom futbalovom ihrisku v mestskej časti Rudlová (nachádza sa za novým futbalovým ihriskom).

Ako hodnotíte podmienky na trénovanie agility v Banskej Bystrici?

V poslednej dobe pribúdajú nové ohradené venčoviská na banskobystrických sídliskách čo nás veľmi teší. Stále je však čo vylepšovať vo vzťahu mesta a psíčkarov. Budeme radi ak sa aj prostredníctvom nášho klubu podmienky trošku zlepšia a najmä pomôžeme majiteľom psov. V roku 2016 plánujeme tiež Agility škôlku, ktorá bude určená pre všetky deti a ich psíkov. Deti by sme chceli naučiť, ako sa ku psovi správať, vychovávať ho, učiť ho triky a zabávať sa s ním.

Organizujete aj spoločné psíčkarské akcie? Aké napríklad?

Organizovali sme také malé klubové súťaže, posedenia, grilovačky a taktiež aj víkendové intenzívne tréningy s trénermi z celého Slovenska. Tento rok plánujeme v organizovaní akcií pokračovať a usporiadať aj niečo väčšie…

Je to iba o agility, alebo ste ako členovia priatelia aj v súkromí a trávite spolu voľný čas?

Je to hlavne o vypĺňaní voľného času niečím, čo nás baví a napĺňa, užívaním si slniečka, behu a čerstvého vzduchu spolu so svojimi psami a super ľuďmi. Samozrejme, že sme všetci priatelia.

Napadá vám nejaká veselá či kuriózna príhoda, čo ste v klube zažili?

Ja ako majiteľka poľovného plemena som pár krát zažila, že som si sama rozložila prekážky (stálo ma to asi polhodinu času a dva dni svalovky) a môj bígl zatiaľ ušiel do hory, naháňať zajace a prišiel o tri hodiny. Tak som si ich aj pekne sama ďalšiu hodinu odpratovala.

Čo zaujímavé chystáte v najbližšom období?

Chystáme prijať opäť začiatočníkov, otvoriť agility škôlku pre deti, dokúpiť a zrenovovať prekážky, usporiadať neoficiálne a ak nám to vyjde aj oficiálne preteky agility a užiť si sezónu 2016.

Kto a ako sa k vám môže pridať?

Stačí vyplniť prihlášku, prísť na jeden z našich tréningov, zaplatiť členský poplatok a už len trénovať snami. Všetky potrebne informácie sú na našej stránke.

Čítajte tiež:

Podarený Jack Russell Bystričanky sa má čím pochváliť: Hrdí sa titulom, ako žiadny iný psík jeho druhu na Slovensku!

Podarená yorkšírka mladej Bystričanky: Ovláda 80 povelov a vždy stojí na stupni víťazov

Podarený psík Bystričanky stvára poriadne kúsky: Abbie to s diskom vie lepšie ako ktokoľvek iný

Foto: Banskobystrický agility klub.

FOTO: Bystričania, ktorí milujú psov
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM