Jakub Forgács Správy

Bystričania kritizujú hluk zo stavby pri škole: Mesto sa dalo do akcie, toto je jeho reakcia!

Hluk zo stavby v Banskej Bystrici podľa vlastných slov obťažuje nielen žiakov blízkej základnej školy, ale aj ľudí v priľahlých domoch. Ako mesto zakročilo?

Ilustračný obrázok k článku Bystričania kritizujú hluk zo stavby pri škole: Mesto sa dalo do akcie, toto je jeho reakcia!
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Banská Bystrica vo štvrtok vyzvalo stavebníka, ktorý realizuje výstavbu na ulici Moskovská, aby dal vykonať meranie hluku zapríčineného stavebnými prácami. Reaguje tak na nespokojnosť ľudí žijúcich v okolí.

Stavebník má 7 dní

„Stavebník je na základe výzvy povinný predložiť protokol o meraní hluku, ktorý vzniká pri zakladaní stavby. Pokiaľ bude úroveň zvýšená, čo predpokladáme, mesto okamžite zasiahne," povedal prednosta Mestského úradu Miroslav Rybár.

Stavebné povolenie, ktoré bolo stavebníkovi vydané, vychádza zo všeobecných ustanovení zákona, ktoré hovoria o tom, že nikto nesmie nadmerne obťažovať svoje okolie hlukom, prašnosťou alebo nadmernými vibráciami. Na základe výsledkov nezávislého odborného merania hluku, ktoré môže vykonať len certifikovaný subjekt, napr. Regionálny úrad verejného zdravotníctva či niekoľko právnických osôb s príslušnými certifikátmi, môže mesto v tejto veci ďalej konať.

Mesto vyzvalo stavebníka, aby do siedmich dní predložil na stavebný úrad protokol o meraní hluku vykonaný odborne spôsobilou osobou a zároveň okamžite po doručení výzvy vykonal opatrenia na maximálnu elimináciu hlukovej záťaže na okolie stavby.

Práce zdržala petícia

“Môžeme postupovať len v zmysle zákona. Aj preto na tento problém osobne dohliadneme a stavebníka budeme pozorne sledovať tak, aby dodržal všetky svoje povinnosti a neprekračoval zákon," povedal primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola.

Na hluk z prebiehajúcej stavby sa sťažujú obyvatelia priľahlých domov, ale aj žiaci základnej školy, ktorá sa nachádza v blízkosti. Na základe dohody investora, mesta Banská Bystrica a riaditeľky školy ZŠ Moskovská, mali tieto práce prebiehať počas letných prázdnin. Petícia, ktorá vznikla ako iniciatíva skupiny obyvateľov však celý proces spomalila a nebolo možné s prácami začať v stanovenom termíne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM