Jakub Forgács Rôzne

Bystričania a letné dovolenky? Tipnite si, ktoré destinácie ich lákajú najviac

Slnko, priezračné more a dokonalý relax. Takto si asi väčšina z nás predstavuje pravú letnú dovolenku. Spravili sme malý prieskum v banskobystrických cestovných kanceláriách a zisťovali sme, kam to Bystričanov najviac láka. Dozvedeli sme sa aj zopár nezvyčajných kuriozít.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania a letné dovolenky? Tipnite si, ktoré destinácie ich lákajú najviac
Zdroj: Webnoviny.sk

Dovolenková sezóna je v plnom prúde a tak aj cestovné kancelárie v Banskej Bystrici pociťujú nápor klientov, ktorí hľadajú svoju vysnívanú dovolenku. „Medzi bystrickými zákazníkmi vedie jednoznačne Turecko, je to top destinacia,“ prezradila Zuzana Baníková z cestovnej kancelárie Hydrotour. Ako pokračovala, za dovolenku sú ochotní v priemere zaplatiť od 1 200 do 1 500 eur na osobu vo first minute a v last minute 500 – 700 eur. „Klienti v last minute vyslovene bažia po nízkych cenách,“ dodala Baníková.

Bystričania siahajú aj po exotických destináciách

Podľa Aleny Sihelskej z cestovnej agentúry Travel Agent u bystrických zákazníkov boduje hlavne Bulharsko, Turecko a Tunisko. „Záujem o dovolenky je porovnateľný, ako minulý rok. Mierne zvýšený je o Bulharsko a Turecko, kvôli letom zo Sliača,“ uviedla Sihelská, podľa ktorej sa výraznejšie zvýšil záujem aj o Egypt a grécke ostrovy.

Ako ďalej spomenula, Bystričania sú ochotní v priemere investovať do dovolenky asi 600 eur na osobu, vrátane všetkých poplatkov. Neváhajú pritom siahnuť aj po exotickejších destináciách. "Ľudia si u nás kúpili už aj dovolenky na Kapverdských ostrovoch, v Dominikánskej republike, či na Kube, povedala.

Kuriózne otázky klientov cestoviek

„Najčastejšími destináciami sú u nás okrem Chorvátska aj Bulharsko a Turecko, a to z dôvodu odletu z letiska Sliač,“ povedala Zuzana Halušová z cestovnej kancelárie Aquamarin, podľa ktorej pociťujú oproti minulému roku nárast počtu bystrických dovolenkárov. „Samozrejme, každý to chce čo najlacnejšie, ale vždy upozorňujeme našich klientov, že za lacný peniaz nemôžu očakávať služby 5* hotelov. Pekná dovolenky letecky sa dá zakúpiť aj za 500 eur,“ prezradila Halušová. Ako doplnila, pre tých náročnejších sa tie sumy pohybujú približne v rozmedzí 700 – 800 eur.

V Aquamarine nemajú núdzu ani o exotické požiadavky zákazníkov. „Pre každého je exotické niečo iné. Minule mi prišla jedna požiadavka: "Chcela by som niečo exotické, napríklad taký Egypt“,„ povedala s úsmevom. Z klasickej exotiky sú podľa jej slov veľmi obľúbené Dominikánska republika, Maurícius, Kuba, Srí Lanka, Emiráty, Keňa a Mexiko. Občas sa zamestnanci cestovnej kancelárie dočkajú aj veľmi zvláštnych otázok. "Najbežnejšie sa ľudia z tých netypických vecí pýtajú na to, aké živočíchy v danej destinácii žiju, kde sa budú kúpať v mori, čo budú mať na raňajky, alebo koľko sedadiel je v lietadle,“ dodala Halušová.

Prečítajte si tiež, ako sa chystajú dovolenkovať známe banskobystrické osobnosti!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM