Jaroslav Dodok Rôzne Rôzne

Bystričan Martin (27) s tímom vytvorili celosvetový unikát: Špeciálne drevené počítače!

Jeho ambície si spolužiaci všimli už počas strednej školy. Miluje výzvy a preto sa rozhodol pre skutočnú revolúciu v IT biznise – drevené počítače, ktoré v našom regióne aj vyrába. Boli sme sa pozrieť na to, ako vyzerá prvý prototyp, ktorý už testujú v školách...

Ilustračný obrázok k článku Bystričan Martin (27) s tímom vytvorili celosvetový unikát: Špeciálne drevené počítače!
Foto: Martin Pechovský

Martin Pechovský (27) z Banskej Bystrice svoje nadšenie a chuť meniť veci vôkol seba skutočne neskrýva. Programovať sa naučil už vo svojich 15-tich rokoch. Nebola to vtedy sranda, pretože dostupných informácií bolo oveľa menej ako je dnes. Namiesto hrania počítačových hier si vytvoril vlastnú webstránku. Po strednej škole sa cez prijímačky dostal až na tri vysoké školy, vybral si Žilinskú univerzitu. Tam sa začal písať jeho podnikateľský príbeh.

Zo školy neskôr odišiel, keď zistil, že má väčší zmysel pracovať na sebe ako pracovať na svojom titule. Jeho kroky viedli do Banskej Bystrice. Príležitosť rozbiehať svoje nápady dostal v podnikateľskom inkubátore v Sásovej.

Malé, tiché a luxusné

"Raz som sa na chate stretol s mojím terajším spoluzakladateľom projektu Xerry, Jánom. On servisuje počítače a ja ich predávam,“ spomína na svoje začiatky. Spolu hľadali inšpiráciu, aby mohli ľuďom priniesť niečo dizajnovo zaujímavé, malé a tiché. Do oka im padlo drevo – materiál, ktorý dodáva veciam nádych luxusu.

Smelo sa pustili do vývoja, rozhodili siete, aby našli remeselníkov či sústružníkov. Objednávať tieto služby zo zahraničia však odmietli. "Banská Bystrica a celý náš kraj je pre mňa srdcovka,“ hovorí Martin Pechovský, ktorý sa rozhodol vyrábať drevené počítače v našom regióne. Každý počítač musí mať dobré „črevá“, chalani si preto potrpeli aj na certifikátoch a recyklácii.

Keď sa autora projektu pýtame, v čom je počítač iný, smeje sa. „Je predsa drevený. Dizajnovo zaujímavý a tichý.“ povedal. Viac prezradiť nechce, na prekvapenia vraj príde správny čas.

Testujú ich už školáci

Začiatky neboli jednoduché, preto boli chalani z prvého prototypu počítača, ktorý je unikátny dizajnom aj spôsobom výroby, nesmierne nadšení. Mesiace práce stáli za to! "Dnes už máme prvé predajné kusy, ktoré sa testujú na rôznych miestach,“ dodáva. Na svojom projekte aktívne pracujú, dozvedáme sa, že drevenými počítačmi už vybavili prvú učebňu na škole. O reakciách učiteľov a žiakov nám vraj povie neskôr. Výsledky tohto testovania priebežne zbierajú a podľa nich budú prispôsobovať ďalší trend, možno aj vo svete.

Odvaha spoluzakladateľovi Xerry skutočne nechýba. Zdôrazňuje, že je dôležité mať ambiciózny tím a víziu. "Osobne chcem aby to bola značka, ktorá zviditeľní a bude zviditeľňovať Slovensko v zahraničí,“ doplnil Pechovský.

Rozhovor s Martinom Pechovským si môžete prečítať už zajtra na stránkach Bystrica24.sk. Svoj prototyp Xerry nám ukázal a prezradil nám tiež, či plánuje na Slovensku zostať alebo so svojím tímom odísť za hranice.

Čítajte tiež:

Bystričan, ktorý si vybral šľachetnú prácu: Ľuboš zasvätil svoj život pomoci malým pacientom

Nečakaná návšteva na bystrickom sídlisku: Kam si to namierila srnčia rodinka? FOTO

FOTO: Netradičné drevené počítače z dielne Bystričana
6
Galéria
Foto: Martin Pechovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM