Jakub Forgács Rôzne

Redaktor Bystrica 24 vyhral atraktívnu stáž: Vo fitku maká pod dozorom Martina Šmahela

Nášmu kolegovi Jakubovi Forgácsovi sa vyskytla príležitosť učiť sa od známeho fitnestrénera. Po vstupnom teste a niekoľkých kolách pohovorov uspel v záverečnom dueli v Bratislave a osobne si ho vybrala známa tvár Martin Šmahel (30).

Ilustračný obrázok k článku Redaktor Bystrica 24 vyhral atraktívnu stáž: Vo fitku maká pod dozorom Martina Šmahela
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Martin Šmahel (30) je fitnestréner a model, ktorý sa do povedomia verejnosti dostal po víťazstve v československej súťaži Muž roka 2008. Už niekoľko rokov pôsobí ako tréner aj model a od minulého leta je ženatý s moderátorkou Miriam Kalisovou (27). Teraz má na niekoľko dní pod trénerským palcom aj redaktora Bystrice 24 Jakuba Forgácsa. Ten si z toho, čo počas stáže zažíva, píše denník. Tu je prvý diel…

Štvorhviezdičkový hotel a limuzína

Agentúra, ktorá súťaž organizovala, sa riadne tresla po vrecku. Ešte nikdy som nebol v hoteli, ktorý by ma vyšiel 80 eur za noc, no spalo sa mi dobre. V utorok som vstával skoro ráno, pretože s Martinom Šmahelom sme sa mali stretnúť už o 8:00. Pred hotelom na mňa čakala pristavená limuzína – Mercedes triedy E so šoférom. Ako som sa dozvedel, prenájom takéhoto auta stojí približne 60 eur za hodinu. Na podobný luxus si však nepotrpím a vedel by som si minuté peniaze predstaviť aj ako rozumnejšiu investíciu. Postačil by aj funkčnejší internet v hoteli, aby som nemal také problémy s písaním tohto denníku. :)

Počas trvania stáže bývam na bratislavských Kramároch, ale za Martinom cestujem až do Stupavy, kde pracuje a žije. Keď som vystúpil z auta, bol som plný očakávaní, ale aj obáv. Stále som totiž presne nevedel, čo ma tam čaká…

Žiadna celebrita, ale skromný chalan

Hneď po príchode do relaxačno–športového parku som narazil na Martina. Pozdravili sme sa, ale ponáhľal sa ešte ku klientke, s ktorou práve trénoval. Štandardne majú fitnescentrum otvorené od 7:30, ale keďže veľa ľudí pracuje od skorého rána, občas si dohodnú cvičenie aj na 6:00. Martin tam momentálne pracuje ako jediný stály tréner, takže o prácu nemá núdzu. Ide o menšie, ale veľmi moderné a dobre vybavené fitko.

Po chvíli si našiel čas, tak sme si sadli a porozprávali sa. Hoci ide o mediálne známu tvár, na mňa už počas duelu pôsobil skromne a priateľsky, čo som si iba potvrdil. Nie je to žiadna namyslená celebrita, ale mladý chalan, ktorý robí to, čo ho baví. Jeho práca sa začína analýzou schopností a požiadaviek klienta. Prekáža mu, keď jeho cvičenci meškajú alebo sa nepripravujú tak, ako majú. Ide totiž o ich zdravie a ciele, ktoré však chcú dosiahnuť spoločne. Kým mal ďalších zákazníkov, išiel som sa prezliecť a vyskúšať všetky stroje vo fitku. Pomedzi to sme sa s Martinom rozprávali o tréningu a snažil sa mi vysvetliť, ako na jednotlivých strojoch správne posilňovať.

Okolo desiatej sme sa odviezli na ranč blízko Stupavy. Martin tam totiž minulé leto začal jazdiť pod vedením skúsenej trénerky. Jeho láska ku koňom bola očividná a veľmi si jazdu užíval, nemal problém ani s cválaním. Nakoniec na jazdenie prehovoril aj mňa. Od detstva som mal po páde z koňa menšiu traumu, ktorú mi spolu s trénerkou jazdectva pomohli prekonať. Martin v sebe nezaprel dieťa a niekoľko minút sa bavil plieskaním biča.

Z ranča sme sa okolo obeda vrátili do športového parku, s medzizastávkou u Martina doma. Keďže už poobede nemal žiadnych klientov, naplno sa mi venoval. Dozvedel som sa, že netrénuje len bežných ľudí, ale dokonca aj poslancov v parlamente.

Spoločný tréning a návrat do hotela

Martin mi navrhol, že si môžeme spoločne zacvičiť formou kruhového tréningu. Začali sme na bežiacom páse, balansovali sme na fitloptách, trénovali na hrazdách, ale skúšali sme aj výskoky. Išlo o komplexný tréning, hlavne s hmotnosťou vlastného tela. Keďže sa venujem parkouru a takáto forma cvičenia mi nie je cudzia, ukázal som Martinovi aj chôdzu po rukách dole schodmi a pár akrobatických prvkov z freerunu. On sa nenechal zahanbiť a schody skúsil zísť tiež. Nemal problém ani s premetmi a veľmi sa mi páčilo, že sa na niektoré cviky nebál opýtať aj on mňa.

Po riadnom tréningu, sme zašli poobede na neskorý obed. Potom ma už čakala limuzína, tak som sa Martinom rozlúčil a vrátil na hotel. Ďalší deň ma čakajú ďalšie zaujímavé chvíle a program, ale viac vám zatiaľ nepoviem. Nechajte sa prekvapiť! Druhú časť denníka nájdete tu.

Martin Šmahel
10
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM