Jakub Forgács Správy

Bystrica získala prestížne ocenenie. Ušlo sa jej pocty od Microsoftu

Digitálna a moderná Banská Bystrica s prestížnym ocenením. Pochváliť sa môže celoslovenským prvenstvom.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica získala prestížne ocenenie. Ušlo sa jej pocty od Microsoftu
3
Galéria

Mesto dlhodobo neinvestovalo do nových informačných technológií či vzdelávania svojich zamestnancov v oblasti IT. Zastarané hardvérové, ale aj softvérové vybavenie im veľakrát bránilo v efektívnej komunikácii medzi úradmi, inštitúciami či samotnými Banskobystričanmi. Pred dvomi rokmi však nastala zmena a Banská Bystrica, s ambíciou stať sa plnohodnotným Smart city, vykročila po ceste, ktorej cieľom je zmeniť sa z „papierovej organizácie“ na moderné digitálne mesto. O tom, že sa jej postupnými krokmi darí tento zámer napĺňať, svedčí aj celoslovenské prvenstvo Microsoft Awards, ktoré získala za projekt „Digitálna transformácia Mesta Banská Bystrica“ v kategórii „Rozvoj moderného mesta“.

Kľúčovým krokom bolo rozhodnutie zbaviť sa zastaranej infraštruktúry a začať si prenajímať IT ako službu. „Chceme vybudovať moderné mesto, ktoré bude zodpovedať technológiám 21. storočia. Naším cieľom je poskytovať digitálne služby a odbremeniť pracovníkov mestského úradu od papierovej byrokracie. Týmito krokmi ušetríme množstvo finančných prostriedkov, ktoré muselo mesto vynakladať na hardvér a softvér. Verím, že Banská Bystrica bude inšpiráciou aj pre ostatné samosprávy,” hovorí primátor Ján Nosko.

Už prvé opatrenia priniesli viaceré pozitívne výsledky. Jednotlivé oddelenia banskobystrického mestského úradu výrazne skrátili čas pri odpovedaní na otázky obyvateľov, stali sa otvorenejšími v komunikácii medzi sebou, ako aj vo vzťahu k externému prostrediu.

„Kľúčové bolo rozhodnutie nebudovať klasickú serverovňu pre prevádzku Mestského informačného systému, ale namiesto toho využiť cloudovú službu – „Infraštruktúra ako služba“ Microsoft Azure. To okrem iného umožnilo bez dodatočných finančných nákladov zbaviť sa zastaraných systémov. Nové riešenia sa dokážu prispôsobiť aktuálnym potrebám mestského úradu. V prípade kybernetických útokov obsahujú bezpečnostné prvky, vďaka ktorým sa vieme dostať k našim dokumentom,“ dopĺňa prednosta MsÚ Martin Adamec.

Mesto chce postupne zaviesť ďalšie funkcie, ktoré zefektívnia komunikáciu medzi samosprávou a obyvateľmi. „Jedným z našich cieľov je, aby sa ručne vyplnené tlačivo, s ktorým príde klient na podateľňu, naskenovalo a nahralo do platformy Office 365. Tá podľa textu rozpozná, o aký dokument ide a elektronicky ho následne pošle na konkrétne oddelenie alebo príslušný úrad. Aj týmto krokom sa skráti proces vybavenia požiadaviek Banskobystriča­nov,“ dopĺňa prednosta MsÚ Martin Adamec.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z odovzdávania prestížneho ocenenia! **

V OBRAZOCH: Bystricu ocenil Microsoft
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM