Jakub Forgács Kultúra

Bystrica už získala pomenovaní naozaj dosť: Aha, akými prívlastkami sa mesto môže pýšiť!

História Banskej Bystrice siaha až do ďalekého 12. storočia. Za dlhú dobu existencie už naše mesto stihlo získať viacero pomenovaní, ktoré ho vystihujú. Poznáte ich všetky?

Ilustračný obrázok k článku Bystrica už získala pomenovaní naozaj dosť: Aha, akými prívlastkami sa mesto môže pýšiť!
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Iba prednedávnom sa z Banskej Bystrice stalo Mesto olympijských víťazov. Jednohlasne sa na tom zhodli mestskí poslanci na aprílovom zasadnutí. Naše mesto však za svoju dlhú históriu získalo hneď niekoľko zaujímavých titulov, ktorými sa môže pýšiť. Jedným z nich je aj "Mesto pod Urpínom“, podľa vrchu, ktorý čnie nad Banskou Bystricou.

Banská Bystrica je podľa historických prameňov aj „Perlou slovenských miest“. Je totiž považované za jedno z najkrajších na Slovensku a viaže sa k nemu aj známe úslovie „Za živa v Bystrici, po smrti v nebi“. To malo svoje opodstatnenie v čistote, upravenosti a vzhľadnosti, ktorými sa vtedajšia Bystrica vyznačovala. Je tiež predstavovaná ako "medené mesto“, pretože v stredoveku tu prekvitalo baníctvo a hutníctvo. Naša meď si našla cestu do celej Európy a povzniesla úroveň mesta. V tej dobe tu vzniklo veľa pekných domov, umeleckých diel, či rozmanitých pamiatok. Čas mnoho z nich prekryl, veľa zničili požiare, ale i tak ostalo toľko diel, že samotné stredoveké historické jadro mesta bolo v roku 1955 vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu.

Ďalším prívlastkom Banskej Bystrice je "národná“, vzhľadom na to, že tu žili a pôsobili viacerí národní a kultúrni dejatelia. Patrí jej tiež pomenovanie "mesto Povstania“, pretože odtiaľto vyšľahli prvé plamene povstaleckej vatry, keď sa Banská Bystrica stala centrom Slovenského národného povstania. Z tohto obdobia sa zachoval rad národnohistorických pamiatok, ku ktorým sa pričleňuje architektonicky výnimočná budova pamätníka SNP s Múzeom SNP. A Banská Bystrica sa označuje aj ako "Perla Pohronia“, ktorá sa malebne rozprestiera v údolí Hrona, na výbežkoch Kremnických vrchov a Starohorských vrchov.

Zdroj: Poznaj svoje mesto – Banská Bystrica, Výberová regionálna bibliografia dejín mesta od najstarších čias po súčasnosť

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM