Jakub Forgács Samospráva

Bystrica uvažuje uchádzať sa o celosvetový titul Creative City. Poslanec Klus: Toto môže dostať mesto na mapu sveta!

Nielen športom to žije pod Urpínom a poslanci to dobre vedia. Mesto Banská Bystrica by mohlo v budúcnosti zabojovať aj o ďalší medzinárodný titul, dokonca rovno celosvetový.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica uvažuje uchádzať sa o celosvetový titul Creative City. Poslanec Klus: Toto môže dostať mesto na mapu sveta!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Čoskoro sa naše mesto môže dostať do povedomia celej Európy. Zabojovať by podľa mestských poslancov mohlo o titul Európske mesto športu, ktorým sa už teraz pýšia viaceré európske metropoly. To však nie je jediný titul, o ktorý by sa mohla Banská Bystrica uchádzať.

Celosvetový titul

Rozhodnutím primátora Jána Noska bol 1. októbra pre poslancov MsZ a kompetentných pracovníkov prezentovaný úvodný draft projektu pre možnosť mesta Banská Bystrica vstúpiť do procesu rozvoja kultúrneho a kreatívneho procesu ako unikátnej príležitosti využiť tento dynamický proces pre budúcu kandidatúru mesta na celosvetový titul Creative City UNESCO.

Aktuálne mesto Banská Bystrica deklaruje seriózny záujem vstúpiť do procesu rozvoja kultúrneho a kreatívneho priemyslu prostredníctvom vybudovania Kreatívneho inkubátora a tvorby kreatívnych klastrov. Už tieto čiastkové kroky si vyžadujú dôkladnú analýzu stavu kultúrneho a kreatívneho potenciálu na území mesta a regiónu. V tomto štádiu záujmu mesta o kultúrny a kreatívny priemysel z hľadiska ponúkaných možností európskych podporných programov existuje vysoko sofistikovaná príležitosť tvorby plánu rozvoja celého systému fungovania mesta vo vzťahu k jeho ekonomickému, turistickému, podnikateľskému, vzdelávaciemu, kultúrnemu, umeleckému, etc., zázemiu.

Oblasť kandidatúry si môžeme vybrať

„Záujem kandidovať má aj Bratislava. Taký vizionársky termín sme si určili na rok 2019. Kandidatúru by sme podali v roku 2018. Nejde o súťaž ako Európske mesto športu, my môžeme mať aj 10 miest s týmto titulom. Keď Bratislava chce kandidovať v oblasti hudba, Banská Bystrica môže kandidovať v iných oblastiach,“ uviedla spracovateľka informatívnej správy Jana Orlická.

Následne v rozprave viacerí poslanci vyzdvihli predložený zámer. „Toto je naozaj aktivita, ktorá môže dostať mesto na mapu sveta,“ povedal Martin Klus z Klubu nezávislých poslancov. „Môže to zdvihnúť mesto na inú úroveň,“ doplnil Stanislav Mičev z poslaneckého klubu SMER-SD, SDKÚ-DS, SNS. Poslancov Banskobystrickej alternatívy Mateja Bučka a Vladimíra Pirošíka zaujímalo, aký dopad by mala táto kandidatúra dopad na rozpočet mesta na rok 2016, na čo Orlická zareagovala s tým, že to zavisí od zvolenej oblasti kandidatúry a toho, ako sa k celej kandidatúre postaví mesto. Predpokladá však, že využije viacero dotačných schém.

Poslanci v hlasovaní 27 hlasmi za odporučili primátorovi smerovať činnosť samosprávy mesta pre jeho aktívny vstup do procesu rozvoja kultúrneho a kreatívneho priemyslu s akceptovaním príležitosti kandidovať na titul Creative City UNESCO a člena Creative Cities Network, a pokračovať v tvorbe Modelovej štruktúry a stratégie rozvoja kultúrneho a kreatívneho priemyslu.

Čítajte tiež:

Bystrica sa uchádza o prestížny titul: Čaká ju boj s európskymi mestami, chystá sa už v predstihu

V Bystrici už onedlho môžu nastať zmeny: Predložený bol návrh na vznik nových mestských častí!

Poslanci sa chceli priblížiť Bystričanom, zasadli až popoludní… Ľudí prišla ale iba hŕstka

Po smrti Jozefa Pikulu (†59) zložil sľub náhradník: Tento muž sa stal novým poslancom v Bystrici…

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM