Monika Obrtalová Rôzne

Bystrica sa spojí so svetom aj letecky!

Banskobystrický región bude po rokoch opäť spojený so svetom pravidelnou leteckou linkou. Pôjde o linku Viedeň - Sliač - Viedeň a prevádzkovať ju bude ostravská spoločnosť Job Air, ktorá už prevádzkuje regionálne linky z Ostravy do Viedne, Prahy či P

Na linke bude lietať 33-miestne lietadlo Saab 34, pričom týždenne sa má uskutočniť desať letov – po dva od pondelka až do piatka. Ranné budú mať odlet z Viedne o 8:50 a späť zo Sliača o 10:00, večerné z Viedne o 18:30 a späť zo Sliača o 19:40, pričom let trvá 45 minút. Má ísť o tranzitnú linku, keď vo Viedni na ranný let nadväzuje do troch hodín 56 letov do európskych aj zámorských destinácií a na večerný 25. Ako podotkol Ligoš, pri linke Ostrava – Viedeň cestuje z Viedne ďalej do sveta až 95 percent cestujúcich, podobne to očakávajú aj pri linke Sliač – Viedeň.

Banskobystrická župa novú linku podporuje nielen spoluprácou s letiskom na marketingovej stratégii, ale počas prvých deviatich mesiacov bude prepravcovi garantovať jej úspešnosť aj finančnou dotáciou. A to konkrétne pri obsadenosti nižšej než osem cestujúcich na let 100 eurami na každé neobsadené miesto. Ako pripomenul Maňka, počítať sa to bude z mesačného priemeru, preto ak by napríklad polovica letov v danom mesiaci mala obsadenosť 16 a viac cestujúcich a druhou polovicou by neletel nikto, župa nezaplatí nič.

Aby bola linka úspešná, malo by jej podľa Ligoša stačiť priemerne aspoň osem cestujúcich na let. Na základe štatistík niekdajšej linky Sliač – Praha, na ktorej bola v roku 2006 priemerná obsadenosť letov vyše 15 cestujúcich a v roku 2007 vyše 13, preto verí v úspešnosť novej linky. Ceny leteniek by mali oscilovať medzi cenami na linkách Ostrava – Viedeň a Košice – Viedeň.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM