Jakub Forgács Kultúra

Bystrica sa rozozvučí tónmi organov: TOTO všetko budete môcť zažiť v našom meste!

Milovníci organovej hudby si pod Urpínom prídu na svoje! Aj tento rok sa v našom meste uskutoční cyklus letných organových koncertov, na ktorých sa predstavia známi slovenskí aj zahraniční umelci.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica sa rozozvučí tónmi organov: TOTO všetko budete môcť zažiť v našom meste!

Program cyklu „Vivat vox organi!“ začína v stredu 4. júna a potrvá do konca septembra. Za organom sa predstavia hostia zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Účastníci jednotlivých koncertov budú mať príležitosť sa započúvať do organových diel od starej hudby, až po organové diela súčasnosti.

Oceňovaný český organista

Otvárací koncert letného cyklu organových koncertov sa uskutoční v stredu 4. júna 2014. V Katedrále sv. Františka Xaverského sa o 19:30 predstaví Ondřej Mucha z Českej Republiky. Ondřej Mucha študoval hru na organe na Konzervatóriu Evangelické Akademie v Kroměříži v triede Karla Hinera. V štúdiu organovej hry pokračoval v odbore Zbormajster chrámovej hudby na Univerzite v Hradci Králové v triede Františka Vaníčka a konzultatívne u Jiřího Strejca.

Svoje odborné vzdelanie si rozšíril na Medzinárodnom majstrovskom interpretačnom kurze na Janáčkovej akadémií múzických umení v Brne pod vedením prof. Kamily Klugarové. V súčasnej dobe študuje hru na organe na Vysokej škole múzických umení v Bratislave v triede Imricha Szabó. Je držiteľom viacerých významných ocenení.

So svojím ďalším programom sa Ondřej Mucha predstaví aj na druhom koncerte zo spomínaného cyklu v nedeľu 8. júna o 19:30 v kostole Narodenia Panny Márie v Radvani na Hôrke.

Fenomenálny Američan Di Fiore si razom získa publikum

Letné organové koncerty budú ďalej pokračovať 25. júna o 19:30 v Katedrále sv. Františka Xaverského, kde sa predstaví mladý talentovaný organista Marek Dietrich, ktorý je študentom VŠMU v Bratislave.

Do Banskej Bystrice zavíta aj František Beer, ktorý je študentom odboru cirkevnej hudby u Franza Danksagmüllera na Musikhochschule Lübeck (Nemecko), kde pôsobí ako asistent organistu v chráme sv. Jakuba. Pod Urpínom sa predstaví dvoma koncertmi: vo štvrtok 14. augusta o 19:30 v Katedrále sv. Františka Xaverského a v nedeľu 17. augusta v Kostole Narodenia Panny Márie na Radvanskej Hôrke rovnako o 19:30.

Cyklus letných organových koncertov v septembri uzatvoria dvaja znamenití organisti. Fenomenálny Američan David Di Fiore, ktorý si v momente dokáže získať publikum vystúpi v Katedrále sv. Františka Xaverského 3. spetmebra o 19:30. Zažiť ho počas hry je pre ľudí skutočný zážitok. Posledný z cyklu letných organových koncertov zaznie 24. septembra o 19:30 v banskobystrickej katedrále. Predstaví sa na ňom vynikajúci Stanislav Šurin, rodák z Trnavy, ktorý je koncertným organistom, zakladateľom a organizátorom hudobných festivalov, skladateľom a vysokoškolským pedagógom.

Foto: ilustračné

Organová hudba v Banskej Bystrici Vox Organi
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM