Jakub Forgács Správy

Bystrica sa opäť pokloní svojim záchrancom: Pripomenie si 69. výročie oslobodenie mesta

Od hrôz vojny ubehlo už 69 rokov, no Bystričania nezabúdajú. Znova vzdajú pietnym aktom úctu vojakom sovietskej a rumunskej armády, ktorí padli v oslobodzovacích bojoch na jar v roku 1945.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica sa opäť pokloní svojim záchrancom: Pripomenie si 69. výročie oslobodenie mesta
Zdroj: TASR

Už 69. výročie oslobodenia mesta si v utorok pripomenie primátor mesta, pozvaní hostia aj obyvatelia Banskej Bystrice. Oslavy začnú na Námestí SNP o 11:00 kladením vencov k čiernemu žulovému obelisku, ktorý je trvalou pripomienkou hrdinstva a obety.

Prítomným sa následne prihovoria primátor mesta Peter Gogola a Ján Pacek, predseda Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Banskej Bystrici. Po tichej spomienke bude nasledovať program Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky a koncert Vojenskej posádkovej hudby Banská Bystrica.

„Je našou úlohou a povinnosťou každoročne si pripomínať veľký dar, ktorý sme vďaka osloboditeľom nášho mesta dostali, dar života a slobody. Pozývam všetkých Banskobystričanov, aby prišli prejaviť svoju vďaku a úctu voči tým, ktorí v sebe našli odvahu a bojovali za záchranu nie svojho života, ale za záchranu cudzích, za záchranu a oslobodenie Banskej Bystrice," uviedol Peter Gogola, primátor mesta Banská Bystrica.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM