Jakub Forgács Samospráva

Bystrica rozdávala dotácie. Koľko sa ušlo Hamšíkovej škole či Cechu hostinských?

Mestskí poslanci rozhodli! Na zasadnutí zastupiteľstva rozdelili tisíce eur. Pozrite, na čo majú poslúžiť!

Ilustračný obrázok k článku Bystrica rozdávala dotácie. Koľko sa ušlo Hamšíkovej škole či Cechu hostinských?
18
Galéria

Futbalová škola Mareka Hamšíka JUPIE v Banskej Bystrici dostane dotáciu 10 000 eur na projekt Výchova mladých futbalistov. Rozhodli o tom na dnešnom zasadnutí banskobystrickí mestskí poslanci s tým, že dotácia z rozpočtu mesta je účelovo viazaná na prenájom priestorov, dopravu, propagačný materiál, technicko-organizačné zabezpečenie a materiálne vybavenie.

Pre cech aj cyklistov

V oblasti regionálneho rozvoja a cestovného ruchu mesto finančne podporí združenie Cech hostinských sumou 4500 eur na tohtoročný projekt Vinšpacírka, ktorý si už pod Urpínom získal svojich skalných a pravidelných návštevníkov. Dotácia je určená na propagačný materiál, publicitu, technicko-organizačné zabezpečenie a materiálne vybavenie.

Združeniu Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica pôjde 4990 eur. Dotáciu použije na propagáciu, osvetu a vzdelávanie v oblasti udržateľnej mestskej mobility a realizáciu podujatí Do práce na bicykli 2017 a Európsky týždeň mobility 2017.

Poslancom chýbali presné kritériá

Hoci poslanci v diskusii nespochybňovali pridelenie dotácie pre futbalovú školu svojho rodáka a kapitána SSC Neapol Mareka Hamšíka, niektorým chýbali presné kritériá, na základe ktorých príslušné komisie rozhodujú, kto a v akej výške peniaze dostane a kto nie. Najviac žiadostí o dotácie prišlo práve v oblasti športu a to aj v súvislosti s podujatiami, ktoré sa v Banskej Bystrici, Európskom meste športu 2017, chystajú.

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) odobruje len tie dotácie, ktoré presahujú výšku 4000 eur, o nižších sumách rozhodujú jednotlivé komisie.

Ako zdôraznil poslanec z klubu Banskobystrická alternatíva Matej Bučko, už aj z dôvodu transparentnosti samosprávy by komisie mali zverejniť a jasne uviesť kritériá, na základe ktorých podporujú subjekty, či už v oblasti športu alebo kultúry, ako aj zdôvodniť pridelenie, respektíve nepridelenie dotácie. Podľa neho treba nastaviť spravodlivý systém.

Ako poznamenal primátor Ján Nosko, žiadostí o dotácie prichádza toľko, že nikdy nemôžu uspokojiť všetkých a nikdy nebude existovať stopercentná spokojnosť a pocit spravodlivosti.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery zaplavených bystrických chodníkov!

V OBRAZOCH: Zima poľavila. Mnohé bystrické chodníky skončili pod vodou
18
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM