Michal Majer Rôzne

Bystrica podpísala s mestom Charleston zmluvu

Zmluvu o partnerstve medzi mestami Charleston (West Virginia, USA) a Banská Bystrica podpísali dnes v meste pod Urpínom ich predstavitelia. V zastúpení primátora mesta Charleston Dannyho Jonesa prednosta úradu tohto mesta Charleston David Molgaard a

„Oficiálna spolupráca medzi samosprávami týchto miest prináša obojstranný prospech. Ale najmä znamená novú úroveň vzťahov, ktoré sa môžu ďalej rozvíjať, napríklad v oblastiach vzdelávania, kultúry, zdravotníctva či podnikania,“ povedal krátko po podpise zmluvy Saktor. Partneri v zmluve o partnerstve okrem iného deklarujú, že obe mestá budú formou rôznych stretnutí a programov vytvárať podmienky na zbližovanie národov. Štatutári samospráv sa budú vzájomne informovať o aktuálnom dianí, obe mestá budú podporovať spoluprácu v oblasti vzdelávania, kultúry a športu najmä prostredníctvom výmeny profesorov, študentov, lekárov, ale aj skupín športovcov, turistov a umeleckých súborov.

Americká delegácia pricestovala do Banskej Bystrice už v piatok 7. mája. Jej členovia navštívili Donovaly, Španiu Dolinu, Hronsek i kúpele Brusno. Dnes predpoludním si prezreli banskobystrický historický Matejov dom a absolvovali stretnutie s predstaviteľmi miestnych neziskových organizácií. Súčasťou ich programu bude do stredy ešte stretnutie s vedením Univerzity Mateja Bela, návšteva Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta a prehliadka Štátnej vedeckej knižnice.

Pre asi päťdesiattisícové americké mesto Charleston je Banská Bystrica zatiaľ jediným partnerským mestom. Zástupcovia mesta pod Urpínom navštívili Charleston ešte v októbri minulého roka, kedy prednosta MsÚ Jaroslav Sihelský, prorektor UMB pre zahraničnú spoluprácu Ján Chorvát a podnikateľ Štefan Ševčik absolvovali sériu rozhovorov a stretnutí. Výsledkom ich pracovných rokovaní je aj aktuálna návšteva amerických partnerov v Banskej Bystrici a podpis spomínanej zmluvy.

Zdroj: TASR Foto: Vladimír Veverka

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM