Jakub Forgács Samospráva

Bystrica má po 40 rokoch nový územný plán: S vodnými elektrárňami v Iliaši a Vlkanovej sa v ňom neráta

Banská Bystrica má konečne nový územný plán mesta! Doterajší platil takmer 40 rokov s množstvami zmien a doplnkov. Pozrite, čo všetko vyňali z nového plánu poslanci na rokovaní zastupiteľstva!

Ilustračný obrázok k článku Bystrica má po 40 rokoch nový územný plán: S vodnými elektrárňami v Iliaši a Vlkanovej sa v ňom neráta
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici v utorok schválili nový územný plán mesta, ktorého príprava sa začala takmer pred 11 rokmi. Po jeho schválení zaznel v rokovacej sále potlesk. „Pozitívne hodnotím skutočnosť, že sa konečne podarilo schváliť územný plán mesta. Zároveň konštatujem, že je mi jasné, že tento plán určite nie je ideálny. Je kompromisom, pretože zohľadňuje záujmy rôznych subjektov, ktoré do jeho koncipovania vstúpili,“ povedal banskobystrický primátor Peter Gogola.

„Chápem znepokojenie určitých poslancov, ktorí vyjadrili nesúhlas, ale nemyslím si, že by s tým mal byť zásadný problém. Tak, ako je mesto živý organizmus, ktorý sa vyvíja, rovnako územný plán nie je konzerva s nemenným obsahom. My budeme v súvislosti s tým, ako sa mesto rozvíja, pristupovať k zmenám a doplnkom územného plánu, ktorý bude na tieto potreby reagovať,“ konštatoval tesne po hlasovaní Gogola. Podľa neho išlo o historickú chvíľu.

Riaditeľ Útvaru hlavného architekta mesta Ľubomír Keleman prezentoval nový územný plán ako rozvojový. Podľa neho by sa mesto malo rozvíjať smerom na juh na Zvolen a smerom na východ k Slovenskej Ľupči. V novom územnom pláne poslanci odmietli výstavbu polyfunkčného objektu Tulipán v časti mesta Radvaň, proti ktorému sa postavili aj občania. Schválili vyňatie malých vodných elektrární v Iliaši a Vlkanovej z územného plánu, a to aj napriek tomu, že v prípade malej vodnej elektrárne Vlkanová je už vydané platné územné rozhodnutie. Podľa niektorých poslancov by sa totiž výstavbou vodných elektrární skončil splav na rieke Hron a nemalé problémy by mali aj rybári.

Poslanci napokon schválili aj návrh na vypustenie priestoru pre novú výstavbu bytových jednotiek na ulici Trieda Hradca Králové z nového územného plánu. Naopak, väčšina z nich nesúhlasila s vypustením plochy pre výstavbu hotela pri Múzeu SNP. Aj napriek tomu, že proti výstavbe hotela sa v petícii postavilo vyše 4 000 občanov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM