Michal Majer Rôzne

Bystrica má koncepciu rozvoja školstva do roku 2020

Školstvo v Banskej Bystrici sa bude v nasledujúcich rokoch rozvíjať v súlade s koncepciou, ktorú na svojom zasadnutí schválili poslanci mestského zastupiteľstva. Dnešnému finálnemu kroku predchádzala osemmesačná intenzívna činnosť pracovnej skupiny.

Koncepcia rozvoja školstva vznikala od októbra minulého roka do mája tohto roku a jej autorom je Magdaléna Bernátová. Počas celého procesu počnúc identifikáciou problémov až po formulovanie strategických cieľov fungovala spolupráca s Pracovnou skupinou pre tvorbu Koncepcie rozvoja školstva v Banskej Bystrici. Členmi pracovnej skupiny boli zástupcovia verejného i súkromného sektora, riaditelia i zriaďovatelia škôl, školských zariadení, akademických, metodických, vzdelávacích inštitúcií a verejnej správy. “Stotožňujem sa s víziou, podľa ktorej chceme dosiahnuť vzájomnú spoluprácu mesta, škôl, školských zariadení, inštitúcií, rodičov a verejnosti, pretože chceme, aby platilo, že v Banskej Bystrici majú šancu rozvíjať sa všetky deti,“ zdôraznil primátor Ivan Saktor.

Ku koncepcii školstva sa na rokovaní zastupiteľstva vyjadrila aj poslankyňa Katarína Čižmárová (SDKÚ-DS), ktorá mala výhrady voči počtu špecializovaných pedagógov na základných školách. „Len na dvoch školách v Bystrici fungujú špeciálni pedagógovia. Mesto by malo riešiť aj tento problém vzhľadom na to, že každá škola má problémových žiakov a prítomnosť špeciálneho pedagóga je nevyhnutná. Ja som teda navrhla zaradiť do rozpočtu mesta v roku 2011aj špeciálnu kapitolu, ktorá bude tento problém riešiť,“ vyjadrila sa poslankyňa, ktorej návrh napokon hlasovaním prešiel.

Prijatá koncepcia definuje najväčšie problémy školstva v meste, medzi ktoré patrí zlé prerozdeľovanie nedostatočných zdrojov v školstve, chýbajúce jasne formulované kritériá kvality škôl, nevytvorený systém poradenstva v školstve a sociálno-patologické javy v školách. Z rozsiahleho koncepčného podkladu zároveň jednoznačne vyplýva, že hlavným cieľom je zvýšenie kvality banskobystrického školstva.

Súčasťou schválenej koncepcie je aj vízia mesta Banská Bystrica v oblasti školstva: “Želáme si, aby mali všetky deti v Banskej Bystrici rovnakú šancu vzdelávať sa podľa svojich potrieb a možností, vybrať si pri tom jazyk, spôsob a miesto učenia sa. Učitelia budú vnímať školu ako miesto, kde odborne a osobnostne rastú. Deti budú vnímané ako schopné vo svojej rozmanitosti. Dokážu sa aktívne učiť a riadiť si svoj voľný čas s podporou rodičov a inštitúcií a podľa svojich možností. Rodičia, deti a učitelia si dôverujú, spolupracujú a učia sa navzájom.”

Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM