Jakub Forgács Samospráva

Bystrica hospodárila s prebytkom takmer 6 miliónov eur. Na čo chce využiť peniaze?

Mesto Banská Bystrica ukončilo vlaňajší rok s prebytkom. Aký je však reálne použiteľný prebytok a do akých oblastí sa plánuje prerozdeliť?

Ilustračný obrázok k článku Bystrica hospodárila s prebytkom takmer 6 miliónov eur. Na čo chce využiť peniaze?
18
Galéria

„K niekoľko miliónovému prebytku v mestskom rozpočte za rok 2016 prispeli viaceré faktory. Ambíciou vedenia mesta je ušetrené financie investovať do štyroch hlavných oblastí – dopravnej infraštruktúry (2 300 000 eur), materských škôl (300 000 eur), základných škôl (517 000 eur) i športu (400 000 eur),“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová.

Takmer 6 000 000 eur

„Prebytok bežného a kapitálového rozpočtu po vyčlenení účelovo určených prostriedkov je vo výške cca 5 900 000 eur. Z tejto sumy je mesto povinné prispieť do rezervného fondu objemom 10 percent, čo predstavuje takmer 600 000 eur. Prebytok sa ďalej znižuje o finančné prostriedky vo výške približne 1 440 000 eur, ktoré boli určené na realizáciu viacerých investičných zámerov už vlani, no zrealizujú sa v tomto roku,“ pokračovala hovorkyňa.

„Zostatok financií vo výške cca 3 850 000 eur bude zdrojom tvorby Fondu minulých rokov a použijeme ho na financovanie viacerých investičných zámerov. Pripravili sme návrh, do ktorých oblastí chceme prebytok prerozdeliť. Zameriavame sa najmä na súvislé opravy dlhodobo zanedbaných ciest a chodníkov, na obnovu materských škôl i modernizáciu a zlepšenie vybavenia odborných učební v našich základných školách,“ hovorí prednosta MsÚ v Banskej Bystrici Martin Adamec.

Medzi priority vedenia mesta patrí aj rekonštrukcia dlhodobo zanedbaných materských škôl. Vďaka eurofondom vo výške viac ako 3 000 000 eur prejde obnovou MŠ Tatranská 63, MŠ Na Lúčkach 2 a MŠ Radvanská 28. Z prebytku rozpočtu v objeme 300 000 eur budú financované výdavky spojené s vyvolanými investíciami, ktoré nie sú zahrnuté v projektoch.

Fontána či odkúpenie kotolne

Návrh investičných zámerov vedenia mesta počíta, okrem iného s vybudovaním fontány pred mestským úradom či odkúpením bývalej kotolne na Kalinčiakovej ulici pre potreby parkovania. Európske mesto športu investuje prebytok rozpočtu aj do mládežníckeho futbalu.

„Ďalších 400 000 eur chceme vyčleniť na dobudovanie športovej infraštruktúry. Naším cieľom je v spolupráci so Slovenským futbalovým zväzom a Stredoslovenským futbalovým zväzom vytvoriť Mestské futbalové mládežnícke centrum. Pred sebou máme ešte mnoho rokovaní, no verím, že sa nám túto myšlienku podarí zrealizovať,“ dopĺňa primátor Ján Nosko.

Materiál s návrhmi investičných akcií bude podliehať schváleniu poslancami na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva, v utorok 16. mája 2017.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj aktuálne zábery bystrickej autobusky!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Práce na bystrickej autobuske značne pokročili
18
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM