Jakub Forgács Rôzne

Bystrica bude spomínať na hrôzy vojny: V Múzeu SNP si uctia obete rómskeho holokaustu

Druhá svetová vojna zniesla zo sveta milióny nevinných ľudí. Obeťou rasových zákonov sa stalo aj viac ako 300 000 Rómov. V Banskej Bystrici sa bude spomínať práve na obete rómskeho holokaustu.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica bude spomínať na hrôzy vojny: V Múzeu SNP si uctia obete rómskeho holokaustu
Zdroj: TASR

V Pietnej sieni Múzea SNP v Banskej Bystrici sa 1. augusta o 16:00 uskutoční spomienkové stretnutie pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu. Pietny akt, pripomínajúci genocídu spáchanú na Rómoch v Európe počas druhej svetovej vojny, už po desiaty raz organizuje občianske združenie In Minorita spolu s Múzeom SNP.

„Počas druhej svetovej vojny v Európe v rokoch 1939–1945 zahynulo viac ako 300 000 Rómov. Takzvané Norimberské rasové zákony o ríšskom občianstve a ochrane nemeckej krvi označovali Rómov, podobne ako Židov, za ‚element zabraňujúci čistote rasy‘, čo v nacistickom Nemecku znamenalo predurčenie na hromadné vyvraždenie,“ uviedla Zuzana Kumanová zo združenia In Minorita.

Ako dodala, jeden z najväčších koncentračných táborov, v ktorom boli internované celé rómske rodiny, bol v Osvienčime. Jeho bránami prešlo viac ako 21 000 osôb. Jednou z najkrutejších nocí bola tá z 2. na 3. augusta 1944, keď v plynových komorách našlo smrť 2 897 rómskych mužov, žien a detí.

Podľa Kumanovej je preto Pamätným dňom rómskeho holokaustu 2. aj 3. august, vtedy si ho pripomínajú Rómovia v celej Európe. Na banskobystrickom Pamätníku SNP je inštalovaná pamätná tabuľa. Pietny akt je súčasťou projektu Ma bisteren!, čo v rómskom jazyku znamená: Nezabudnite!. Jeho cieľom je pripomínať násilie a zločiny páchané voči Rómom počas druhej svetovej vojny. Podujatie je realizované s finančnou podporou Úradu vlády SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM