Monika Obrtalová Rôzne

Bystrica bez problémov, na Neresnici 3. stupeň

Intenzívny dážď, ktorý potrápil Slovensko najmä v nočných hodinách, spôsobil výrazný vzostup hladín tokov hlavne v dolných úsekoch povodí Hrona, Ipľa a Rimavy. V priebehu noci dosiahla III. stupeň povodňovej aktivity zvolenská Neresnica, II. stupeň v

Tretí stupeň povodňovej aktivity bol vyhlásený aj na Podlužianke v Hronských Kľačanoch, Sikienici v Kalinčiakove, v Horných Semerovciach na Štiavnici, v Dolnej Strehovej na Tisovníku a v Prši na Suchej. II. stupeň platí na Krivánskom potoku v Lučenci, na Rimave v Hnúšti a na Slanej v Lenártovciach. „Vplyvom intenzívnych zrážok v okolí Pliešoviec začali prudko stúpať po polnoci hladiny tokov Neresnica a Krupinica. Neresnica stúpla od včerajšieho večera do dnešného rána takmer o pol metra. Rovnaká situácia je aj na rieke Krupinica,“ informoval zamestnanec dispečingu Slovenského vodohospodárskeho podniku v Banskej Bystrici.

Neresnica sa vyliala zo svojho koryta v neupravených častiach od Sásy po Zvolen a zaplavila rodinné domy najmä v hornej časti Zvolena. „K vybreženiu Krupinice došlo v neupravených častiach od prameňa po Bzovskú Lehôtku. Úsek toku od Krupiny po Rykynčice budeme sledovať aj dnes,“ pokračuje zamestnanec dispečingu, ktorý už informoval o situácii aj príslušné záchranné zložky. Na povodiach dolného Hrona stavajú záchranári provizórne hrádze z vriec naplnených pieskom a vysádzajú zajačie hrádze, ktoré majú zabrániť vyliatiu vody do ulíc v bezprostrednej blízkosti postihnutých oblastí. Podobne postupujú záchranári a hasiči aj na povodí Ipľa. Na niektorých úsekoch dokonca prečerpávajú vnútorné vody a nasadzujú ťažkú techniku.

Pokojnejšia situácia je zatiaľ v Žiari nad Hronom, Žarnovici a v Banskej Bystrici, kde hladina Hrona dosiahla v raňajších hodinách len prvý stupeň povodňovej aktivity. Bystrická časť Hrona dosahuje v súčasnosti 225 centimetrov a stále kulminuje. Situácia sa však môže kedykoľvek zmeniť, pretože hladina vodných tokov vplyvom zrážok neustále stúpa. Zamestnanci vodohospodárskeho podniku situáciu naďalej monitorujú a v prípade hroziaceho nebezpečenstva budú obyvateľov dotknutých oblastí včas informovať.

moo

Bystrica bez problémov, na Neresnici 3. stupeň
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM