Monika Obrtalová Rôzne

Bystrica ako smetisko. V meste až 258 ton odpadu...

Mesto Banská Bystrica aj v roku 2012 dodržalo tradíciu a na prelome mesiacov marec a apríl zorganizovalo jubilejný 15. ročník akcie Za krajšie mesto. Jej cieľom bolo vyčistenie verejných priestranstiev od rastlinného a komunálneho odpadu a celkové zl

Hlavnými koordinátormi akcie, ktorá bola tento rok netradične rozdelená na štyri etapy, boli pracovníci oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev mesta Banská bystrica. Počas každej víkendovej etapy bola určená motorizovaná služba (posádka zložená z pracovníka oddelenia OHaÚVP a zástupcu odvoznej firmy), zabezpečujúca servis pristavenia alebo premiestnenia kontajnerov na potrebné miesta. Banskobystričanom boli na želanie takisto zapožičané plastové vrecia či pracovné náradie.

I. etapa prebehla 23. až 25. marca v častiach Rudlová-Sásová, Jakub, Uľanka, kde bolo na vopred vytypovaných stanovištiach pristavených 47 veľkoobjemových kontajnerov. Počas tejto etapy bolo vyvezených až 105 kontajnerov a zneškodnených 92,79 ton objemného a zmiešaného komunálneho odpadu. Vďaka kompostovaniu sa zhodnotilo 0,91 ton biologicky rozložiteľného odpadu.

Počas II. etapy (lokality Radvaň, Iliaš, Kremnička, Rakytovce, Senica a Šalková) bolo vyvezených 59 kontajnerov a zneškodnených 40,61 ton objemného a zmiešaného odpadu a 4,02 ton biologicky rozložiteľného odpadu.

III. etapa sa uskutočnila 13. až 15. apríla v častiach mesta Centrum, Uhlisko, Majer a Graniar. V priebehu tejto etapy bolo vyvezených 78 kontajnerov so 47,68 tonami zmiešaného odpadu a 42,29 tonami biologicky rozložiteľného odpadu.

Napriek daždivému počasiu mala dobrý ohlas aj IV. etapa, ktorá prebehla v lokalitách Fončorda, Podlavice a Skubín. Celkovo bolo vyvezených až 88 kontajnerov s odpadom o hmotnosti 65,96 ton z čoho bolo 55,59 ton zmesového komunálneho odpadu a 10,37 ton biologicky rozložiteľného odpadu.

Výsledkom akcie bolo vyčistenie verejných priestranstiev okolo bytových domov na sídliskách a rodinných domov, ako aj ostatnej verejnej zelene na celom území mesta. Počas všetkých etáp akcie bolo vyvezených celkovo 330 veľkoobjemových kontajnerov odpadu o hmotnosti 258,55 ton, z čoho bolo kompostovaním zhodnotených 27,65 ton biologicky rozložiteľného odpadu.

„Akciu, trvajúcu štyri víkendy, aj napriek nie vždy priaznivému počasiu, môžeme hodnotiť ako úspešnú, o čom svedčí počet vyvezených veľkoobjemových kontajnerov,“ zhodnotil akciu Za krajšie mesto vedúci oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev Peter Suchý. „Vďačíme za to predovšetkým občanom mesta, ktorým záleží na úprave svojho okolia. Touto cestou chcem všetkým zúčastneným srdečne poďakovať,“ skonštatoval prednosta MsÚ Miroslav Rybár.

Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM