Jakub Forgács Kultúra

Búrlivá minulosť Radvanského jarmoku: Medzi Bystricou a Radvaňou vyvolal veľký spor

Obľúbený Radvanský jarmok každoročne priláka tisíce návštevníkov nielen z nášho mesta, ale aj zo širokého okolia. Kedysi ho prirovnávali k najväčším jarmokom na svete. Kam siahajú jeho počiatky, kedy sa konal a prečo vyvolal spor medzi Bystricou a Radvaňou?

Ilustračný obrázok k článku Búrlivá minulosť Radvanského jarmoku: Medzi Bystricou a Radvaňou vyvolal veľký spor
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

V Banskej Bystrici sa vo štvrtok začal 357. Radvanský jarmok, ktorý bol kedysi najslávnejším slovenským jarmokom. V minulosti ho dokonca prirovnávali k najväčším jarmokom vo svete, ktoré sa konali v najväčších trhových centrách, akými boli ruský Novgorod, či nemecký Leipzig. Ako tvrdí historik Vladimír Sklenka, v 19. storočí si vyslúžil prívlastky ako chýrny, či povestný jarmok medzi tisíckou jarmokov vo vtedajšom Uhorsku.

Monografia o jarmoku

Radvanský jarmok vo štvrtok lákal najmä občerstvením – burčiakom, klobásami či jaternicami. Oficiálne ho otvoria až v piatok o 17:00 slávnostným ceremoniálom a Vareškovým sprievodom mestom. V tento deň sa na námestí uskutoční aj slávnostná prezentácia dvoch publikácií, ktorých autorom je historik Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici Vladimír Sklenka s kolektívom.

Prvá vyšla už pred pár dňami a je to monografia o niekdajšom jarmočnom mestečku Radvaň. Druhá vychádza v týchto dňoch a je venovaná výsostne Radvanskému jarmoku, ktorý ašpiruje na zápis do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO.

Už od roku 1966

„V Radvani sa kedysi konali štyri jarmoky. Z nich práve jarmok konaný na sviatok Narodenia Panny Márie sa preslávil. Jarmok sa pravidelne konal a koná aj po pripojení obce Radvaň k mestu Banská Bystrica od roku 1966 pod svojím pôvodným názvom Radvanský jarmok,“ hovorí Sklenka.

„Najstarší písomný doklad o jarmoku v Radvani máme z roku 1655. Jeho počiatky však zrejme siahajú do 13. a začiatku 14. storočia a sú spájané s radvanským kostolom Panny Márie na Hôrke. Tento kostol mal byť pútnickým miestom, kam prichádzalo množstvo ľudí. Patrí medzi najstaršie kostoly a plnil úlohu farského kostola pre široké okolie už v 13. storočí. V ďalšom období bolo dôležitým faktom pre rozvoj Radvanského jarmoku, že sa konal v deň pútí na Staré Hory, k starohorskej Panne Márii,“ pokračuje Sklenka. Jarmočné výsady Radvani udelil Leopold I. Habsburský, ktorý bol v roku 1655 v Bratislave korunovaný za uhorského kráľa.

Spor vyriešil panovník

Ako pripomenul historik Sklenka, medzi Banskou Bystricou a mestečkom Radvaň kedysi o tento jarmok vznikol veľký spor. „V roku 1695 vypukol spor medzi mestom Banská Bystrica a Jánom Radvanským. Banskobystričania získali súhlas od panovníka Leopolda I. na presunutie svojho jarmoku z 1. na 8. septembra. Radvaň a Banská Bystrica boli susedmi, dva jarmoky vedľa seba tak blízko však nemohli byť. Spor sa vyriešil až v roku 1697, keď panovník Leopold I. zrušil septembrový banskobystrický jarmok a právo usporadúvať jarmok v tomto termíne ponechal len Radvani,“ vysvetľuje Sklenka. To všetko podrobne popisuje aj vo svojej novej publikácii.

Radvanskému jarmoku sa venovali vo svojich dielach Gustáv Kazimír Zechenter Laskomerský, Božena Němcová, Jozef Gregor Tajovský a vo svojej básni ho ospieval aj Andrej Sládkovič. V roku 1955 Štefan Nosáľ s Lúčnicou vytvoril úspešnú choreografiu venovanú práve Radvanskému jarmoku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM