Michal Majer Rôzne

Bulharské fotografie v knižnici

Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici nadväzuje na spoluprácu s Bulharským kultúrnym inštitútom aj v roku 2012. Prvou bulharskou výstavou konanou v tomto roku je Rajna Vlaskovská - Myseľ bez objektívu. Výstava sa realizuje aj v súčinnosti s Veľv

Rajna Vlaskovská je absolventkou Národnej akadémie pre divadelné a filmové umenia v Sofii. Od r. 2007 prezentuje svoju fotografickú tvorbu na kolektívnych a individuálnych výstavách v Bulharsku, Spojených štátoch, Indii, Švajčiarsku a i. Autorka pracovala na výstave v roku 2010, ktorý bol zároveň jej najťažším. „Myseľ bez objektívu“ je cyklus o čase, o čase dávno minulom, z ktorého si uvedomujeme len malú časť, ktorá zostáva v našej mysli.

Vlaskovská si pri tvorbe volila opustené a schátrané miesta, pretože podľa nej zachytávajú patinu času. Všetky vystavované fotografie boli nafotené jedinečnou technikou, vlastnoručne vyrobeným dierkovým fotoaparátom (camera obscura). Fotografovať s dierkou je spôsob, ako sledovať priebeh času, najmä solargrafy, možnosť mať jedinú fotografiu s časom rôznych dní i mesiacov. Výstava je verejnosti prístupná na prvom poschodí v priestoroch ŠVK, od 7. februára do 2. marca 2012.

Zdroj: ŠVK Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM