Monika Obrtalová Rôzne

Budovu riaditeľstva Lesov SR čaká obnova

Sídelná budova Generálneho riaditeľstva Lesy SR v historickom centre Banskej Bystrice, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, má v tomto a nasledujúcich dvoch rokoch prejsť kompletnou obnovou fasád. Súčasťou zákazky, pre ktorú Lesy SR aktuálne hľadaj

Podľa oznámenia vo vestníku verejného obstarávania je predpokladaná hodnota zákazky bez DPH takmer 1,419 milióna eur a Lesy SR ju plánujú financovať z vlastných zdrojov. Práce sa majú začať 1. júna tohto roka a skončiť do 31. októbra 2014. Otváranie ponúk potenciálnych dodávateľov je naplánované na 26. marca.

Ako uviedol hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek, budova Generálneho riaditeľstva Lesov SR je objekt postavený v rokoch 1913 – 1916 a niektoré okná sú pravdepodobne pôvodné. Majú zlé tepelnoizolačné vlastnosti a zlepšenie energetickej náročnosti budovy je hlavným dôvodom ich plánovanej výmeny a súvisiacej obnovy fasád. „Lesy SR spália na vykurovanie budovy ročne 50-tisíc kubických metrov plynu za viac ako 16-tisíc eur bez DPH. Rekonštrukcia fasády, idúca ruka v ruke s výmenou okien, bola naplánovaná už dlhšie, ihneď po výmene strešnej krytiny v rokoch 2005–2006. V roku 2011 sa konečne podarilo po dlhých rokovaniach na pamiatkovom úrade získať súhlasné stanovisko pamiatkarov a tak aj stavebné povolenie,“ uviedol Rezek.

Pripomenul, že nejde o zatepľovanie, fasáda sa bude iba opravovať umelecko-remeselným a reštaurátorským spôsobom. Okrem toho 44 z celkovo 296 okien na budove nedovolili pamiatkari vymeniť, ale bude ich treba repasovať alebo nahradiť presnými kópiami. Ide hlavne o okná na čelnej fasáde na Námestí SNP. Ostatné okná sa majú nahradiť novými drevenými eurooknami s trojsklom, tvarovo aj členením podobnými pôvodným. Obnova fasád sídla Generálneho riaditeľstva Lesov SR má prebiehať v troch etapách. V tomto roku sa má obnoviť fasáda od Námestia SNP a podchodu na Národnú ulicu. Na budúci rok fasáda od Národnej ulice a Parku J. D. Matejovie a v roku 2014 fasáda v dvorovej časti objektu.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM