Monika Obrtalová Rôzne

Budovu Lesov SR čaká výmena okien a rekonštrukcia

Výmena okien a rekonštrukcia fasády čakajú budovu generálneho riaditeľstva Lesov Slovenskej republiky v Banskej Bystrici. "Predpokladaná hodnota zákazky bez DPH je takmer 1,419 milióna eur a Lesy SR ju plánujú financovať z vlastných zdrojov,&quo

„Lesy SR mali v pláne výmenu okien a rekonštrukciu fasády už dlhší čas, podľa dostupných informácií približne štyri roky. V roku 2011 sa konečne podarilo po dlhých rokovaniach na pamiatkovom úrade získať súhlasné stanovisko pamiatkarov, a tak aj stavebné povolenie,“ vysvetlil Rezek.

Budova generálneho riaditeľstva je objekt z rokov 1913–1916 a okná na nej sú pôvodné. Ich historická hodnota je však nepriamo úmerná tepelno-izolačným vlastnostiam. Energetická náročnosť je totiž základným dôvodom pre ich výmenu. Lesy SR spália na vykurovanie budovy ročne 50.000 m3 plynu za viac ako 16.000 eur bez DPH. „Zaujímavosťou je, že niektoré, presnejšie 44, z celkového počtu 296 okien pamiatkari nedovolili vymeniť a budú sa opravovať. Nové okná budú drevené eurookná s trojsklom tvarovo aj členením podobné pôvodným oknám,“ konštatoval Rezek.

Ako pokračoval, rekonštrukcia fasády ide ruka v ruke s výmenou okien. Nejde o zatepľovanie, fasáda sa bude iba opravovať „umelecko – remeselným a reštaurátorským spôsobom“. Rekonštrukcia bude mať tri etapy a jej ukončenie plánuje podnik na rok 2014. V prvom rade sa budú opravovať strany od Námestia SNP a od podchodu na Národnú. Nasledovať bude strana budovy od parku J. D. Matejovie a nakoniec dvor.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM