Michal Majer Rôzne

Bude mať Zvolen nižšiu nezamestnanosť ako Bystrica?

Po septembrovom prudkom náraste miera nezamestnanosti v Banskej Bystrici v októbri opäť poklesla, hoci len veľmi slabo. Minulý mesiac dosiahla hodnotu 8,96 percenta, čo je o 0,03 percenta menej ako v predchádzajúcom sledovanom období. Z dlhodobého hľ

Podľa štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny patrí okolie Banskej Bystrice stále k oblastiam, kde nie je vplyv krízy až tak výrazný ako v iných regiónoch a nezamestnanosť je tu nižšia ako vo väčšine ostatných okresov. Pozícia Bystrice však už nie je taká silná ako pred niekoľkými rokmi. Práve naopak: v najbližšej dobe sa môže stať, že regiónom s najnižšou mierou nezamestnanosti v Banskobystrickom samosprávnom kraji sa stane okres Zvolen. Ten od začiatku roka zaznamenal napriek hospodárskej kríze pokles nezamestnanosti o takmer pol percenta, zatiaľ čo Banská Bystrica zaznamenala za rovnaké obdobie jej nárast o takmer jednu desatinu percenta.

Rozdiel medzi týmito dvoma okresmi je v súčasnosti približne pol percenta. Pri očakávanom zoštíhľovaní verejnej správy na úradoch krajského mesta a spúšťaní zvolenského Retail parku so stovkami pracovných miest možno očakávať, že miera nezamestnanosti v susednom Zvolene bude prvýkrát, minimálne od roku 2000, nižšia ako v Banskej Bystrici.

Počet ľudí bez práce dosiahol v októbri číslo 5 648, čo je o 63 osôb menej ako v septembri. V rebríčku okresov s najnižšou mierou nezamestnanosti sa Banská Bystrica s 8,96 percentami posunula o jednu priečku nadol, keď ju predbehla Myjava. V súčasnosti jej tak patrí 24. miesto zo 79 okresov, pričom ešte v máji bola na 21. priečke. Horšie sú na tom okolité okresy. Okrem spomínaného Zvolena (9,47%) je nezamestnanosť vyššia aj v Žiari nad Hronom (14,22%) a Brezne (17,12%). V rámci Slovenska sú na tom tradične najlepšie bratislavské okresy, kde jej hodnota dosahuje výšku 4,69%. Najhoršie v rámci Slovenska obstáli regióny na juhu Slovenska: Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava. V prvom menovanom je dokonca bez práce každý tretí človek!

gr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM