Jakub Forgács Samospráva

Brezno chce byť modernou samosprávou: Obyvatelia budú s úradníkmi komunikovať on-line

Nová alektronciká informačná služba eGOV zabezpečí v Brezne jednoduchší prístup k informáciám a úradnú komunikáciu prostredníctvom internetu. Portál eGOV bude spustený 2. mája a nájsť ho bude možné na stránke http://egov.brezno.sk.

Pre lepšiu orientáciu v novozriaďovanej službe budú na stránke mesta uverejnené videá s presným návodom, ako s portálom eGOV pracovať. "Brezno má záujem zaradiť sa medzi moderné samosprávy a umožniť on-line komunikáciu svojim občanom s mestským úradom,“ uviedla asistentka primátora mesta Alena Šperková.

Informácie si nájdete na webe

„V praxi to znamená, že bežný občan využívajúci moderné technológie nemusí strácať čas návštevami úradu, aby získal informácie, ale prostredníctvom počítača či mobilu získa potrebné údaje hneď,“ dodala Šperková.

Cieľom služby eGOV je otvorená, efektívna a transparentná komunikácia samosprávy s občanmi, ktorí takto môžu pristupovať kdekoľvek a kedykoľvek k verejne dostupným údajom z informačného systému. Medzi ne patria napríklad administratívne členenie mesta, demografia, informácie o mieste a čase konania volieb, povinne zverejňované dokumenty v súlade so zákonom NR SR č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám, či rozpočet mesta.

Cez eGOV si overíte aj osobné údaje

Popri voľne dostupných informáciách zaradených vo „verejnej zóne“ budú môcť občania s trvalým pobytom v Brezne nahliadať aj do údajov spájajúcich sa s ich konkrétnou osobou, a to na oddelení „privátna zóna“. Do nej bude mať právo vstupu každý občan s trvalým pobytom v meste, ktorý prostredníctvom prihlášky požiada o zriadenie konta.

Po doručení žiadosti do klientskeho centra mestského úradu bude žiadateľovi spravidla do troch pracovných dní vygenerované a zaslané prístupové meno a heslo. Po vstupe do „privátnej zóny“ si občan môže overiť údaje, ktoré priamo súvisia s jeho osobou, či už ide o jeho osobné údaje, písomnosti, žiadosti a iné dokumenty, ktoré vo vzťahu k mestu kedykoľvek vybavoval. Tie nájde v sekciách Základné údaje, Domy a byty, Stavebné činnosti, Dane a poplatky, Udalosti a priestupky, Písomnosti, Ekonomika, Sociálne veci a Zmluvy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM