Jakub Forgács Kultúra

Boj za zachovanie amfiteátra sa stupňuje: Tieto argumenty odznejú na zastupiteľstve...

Ústretový krok primátora mesta Banská Bystrica Petra Gogolu v podobe memoranda o spolupráci s neformálnou skupinou ľudí spája(ť_je )umenie chápe táto iniciatíva ako pozitívnu spätnú väzbu. Memorandum ako také predstavuje morálny záväzok.

Ilustračný obrázok k článku Boj za zachovanie amfiteátra sa stupňuje: Tieto argumenty odznejú na zastupiteľstve...

Ten je pre mladých priekopníkov revitalizácie amfiteátra v Banskej Bystrici tým najcennejším, čo sa mohlo v tejto situácii naskytnúť. „Po májovom mestskom zastupiteľstve (to sa odohralo po podpísaní Memoranda) je však zrejmé, že s myšlienkou revitalizácie amfiteátra stále nie sú stotožnené viaceré poslanecké kluby, hoci jednotliví poslanci sa často vyjadrujú v jeho prospech. Na zastupiteľstve zaznelo množstvo tvrdení, ktoré majú presah do problematiky kultúrnej koncepcie Banskej Bystrice a súčasný amfiteáter v nich zohráva úlohu majetku na odpredaj,“ píšu vo svojom stanovisku.

Bezpečná prevádzka sa dá zabezpečiť už v prvej etape revitalizácie

Neformálna skupina ľudí spája(ť_je )umenie práve preto, aby na spomínané tvrdenia mohla reagovať, opätovne vystúpi na dnešnom zastupiteľstve pred poslancov v rámci slova pre verejnosť. Nesúhlasí s viacerými – podľa nich mylnými názormi – , napr. že amfiteáter by v prípade revitalizácie slúžil iba pre úzkoprofilové žánre a pre určitú skupinu ľudí. „Je to priestor pre široké spektrum podujatí, kapacitne uspôsobený aj na veľké koncerty a športové prenosy. Areál, v ktorom sa amfiteáter nachádza, by v budúcnosti mohol slúžiť aj ako priestor pre vytvorenie celoročného multikultúrneho centra,“ povedala Juliána Dubovská z ľudí spája(ť_je )umenie.

Spolu s kapacitou amfiteátra sa naskytá aj otázka bezpečnosti, v rámci ktorej doteraz odznelo, že amfiteáter je v dezolátnom stave a pre organizovanie kultúrnych podujatí je priam nebezpečný. „Architekt, ktorý si obzrel areál amfiteátra uznal, že je potrebná rekonštrukcia niektorých zložiek, no tie, ktoré sú potrebné na spustenie jeho bezpečnej prevádzky, sa dajú obnoviť aj v prvej etape revitalizácie,“ hovorí Juraj Havlík, tiež z neformálnej skupiny.

Je to vraj možné aj bez podpory mesta

Čo sa týka deficitu celoročného využitia, ktorým poslanci argumentovali zbytočnosť amfiteátra, je podľa aktivitstov samozrejmé, že aj s pohľadu neformálnej skupiny by amfiteáter navždy nemal zostať len sezónnou záležitosťou. „Amfiteáter však môže Mesto predať len raz. A teda, kým sa prehodnotí a pripraví konkrétna predstava celoročnej využitelnosti tohto verejného priestranstva, môže Amfiteáter zatiaľ slúžiť sezónne,“ dodal Havlík. V prospech tohto, dočasne sezónneho, kultúrneho stánku hovoria aj amfiteátre z iných miest, kde tamojšie akcie (filmové predstavenia, športové prenosy) dosahujú rekordné čísla návštevnosti.

Juliána Dubovská opisuje aj okolnosti financovania prípadnej revitalizácie: „Je nám jasné, že súčasná finančná situácia kultúre nikde nepraje, a preto sme pripravení hľadať dostupné riešenia prostredníctvom viaczdrojového financovania, ktoré je možné aj bez finančnej podpory Mesta," dodala na záver Dubovská. Neformálna skupina ľudí spája(ť_je )umenie má do konca augusta priniesť primátorovi mesta návrh revitalizácie. Ako sami hovoria, idú po ceste, ktorá je veľmi kľukatá, no veľkorysé výzvy si veľmi cenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM