Jakub Forgács Samospráva

Boj proti malým vodným elektrárňam na Hrone. Do Šalkovej zavítal minister Sólymos

Mnohí ľudia, ale aj vedenie mesta, sa postavili proti malým vodným elektrárňam na Hrone. Aj preto sa Šalkovčania dočkali ministerskej návštevy!

Ilustračný obrázok k článku Boj proti malým vodným elektrárňam na Hrone. Do Šalkovej zavítal minister Sólymos
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Problematika malých vodných elektrární (MVE) na rieke Hron rezonuje v Banskej Bystrici dlhodobo. Dotýka sa nehnuteľností, majetku obyvateľov i kvality životného prostredia. Vedenie mesta a poslanci mestského zastupiteľstva deklarovali svoj negatívny postoj k ich výstavbe už niekoľkokrát. Vo štvrtok sa konal v mestskej časti Šalková výjazd za účasti ministra životného prostredia L. Sólymosa.

Členovia Komisie MsZ pre rozvoj mestských častí absolvovali pracovné stretnutie na tému MVE ešte začiatkom marca. Výjazdová komisia navštívila dotknuté miesta, na ktorých boli takéto investičné zámery povolené, ale aj lokality, kde sa ich výstavba plánuje.

„Malá vodná elektráreň v Šalkovej je príkladom problematickej prevádzky a nedostatočne riešených technických opatrení, ktoré by zabránili poškodzovaniu majetku miestnych obyvateľov. Vyvoláva obavy pri realizácii ďalších elektrární, ktoré sú plánované v Iliaši a Vlkanovej. Mala by byť preto akýmsi mementom,“ povedal primátor Ján Nosko.

Podľa ministra životného prostredia sa pripravuje nový materiál, ktorý prehodnocuje počet malých vodných elektrární na vodných tokoch a pritvrdzuje pravidlá ich výstavby.

„V súčasnosti sa snažíme využívať všetky legislatívne možnosti, ktoré nám umožňujú nejakým spôsobom zabrániť takejto výstavbe. Podnikneme aj ďalšie kroky, aby sa ich realizácia neuskutočnila a aby sme chránili záujmy obyvateľov dotknutých lokalít,“ dopĺňa Nosko.

Štvrtkové stretnutie so zástupcami rezortu životného prostredia sa uskutočnilo na základe marcového uznesenia MsZ. Poslanci na ňom žiadali Národnú radu SR a Vládu SR, aby prijali opatrenia na dodatočné posúdenie a zhodnotenie vplyvov všetkých existujúcich i navrhovaných MVE v povodí Hrona na životné prostredie i zdravie obyvateľstva.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z návštevy ministra v Šalkovej!

V OBRAZOCH: Malé vodné elektrárne na pretrase, minister v Šalkovej
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM