Jakub Forgács Samospráva

Boj o Bakossku pokračuje: Vytočení rodičia vytiahli hlavný tromf!

Zrušenie Základnej školy (ZŠ) Jána Bakossa v Banskej Bystrici sa podľa vedenia mesta už nedá zvrátiť. Rodičia detí z Bakossky sa však stále nevzdávajú a podali podnet na okresnú prokuratúru.

Ilustračný obrázok k článku Boj o Bakossku pokračuje: Vytočení rodičia vytiahli hlavný tromf!
Zdroj: TASR

Tvrdia v ňom tvrdia, že zrušenie školy bolo nezákonné a bol porušený rokovací poriadok Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici. Vedenie školy sa v pondelok chystá na ministerstvo školstva. Zrušená ZŠ Jána Bakossa je témou dnešných dní v Banskej Bystrici. Hovorí sa o nej, ako o škole, ktorú 13 poslancov mestského zastupiteľstva, v tej chvíli väčšina prítomných poslancov v rokovacej sále, z 31-členného zboru, dokázalo zrušiť v tichosti a za pár hodín. Rozhodli o tom 20. mája na návrh primátora Petra Gogolu, ktorý ich uznesenie podpísal a to je už právoplatné.

Podľa Gogolu bolo treba pomôcť rekonštrukcii iných škôl

„Nebol to výstrel do neznáma. Celý proces má svoju logiku a racionalitu,“ konštatovalo vedenie mesta, ktoré argumentuje úsporou finančných prostriedkov. „Stojíme si za tým, čo sme urobili s dobrým úmyslom, a to sanovať 6,5-miliónový dlh, ktorý máme na budovách škôl. Bolí nás to rozhodnutie, ale radšej urobíme jednu nepríjemnú vec, aby sme pomohli veľkej dobrej veci – rekonštrukcii siedmich ZŠ, ktorá sa týka 3 400 žiakov,“ hovorí primátor Banskej Bystrice Peter Gogola.

Ako poznamenal, počas 10 rokov počet detí na banskobystrických ZŠ poklesol o polovicu. Súčasný projekt rekonštrukcie škôl spočíva vo výmene okien na siedmich ZŠ, ktorú chcú urobiť v lete. Mesto si od toho sľubuje zníženie energetickej náročnosti. Navyše, ako mesto poznamenáva, najdôležitejším faktom je nákladovosť školy na jedného žiaka. Na ZŠ Jána Bakossa predstavuje 2 400 eur na žiaka, pritom ostatné školy sa pohybujú okolo 1 800 eur.

Hlavným tromfom rodičov je prokuratúra

Ako tvrdia rodičia, mestskí poslanci rozhodovali na základe skreslených a nepravdivých informácií. Čísla o nákladovosti na jedného žiaka sú podľa nich staré dva roky. Spustili petíciu, ktorú do štvrtku podpísalo rekordných takmer 6 300 Banskobys­tričanov. „Na rok 2013 dostalo banskobystrické školstvo dotáciu od mesta vo výške 238 500 eur. Na rok 2014 je plánovaná vo výške 204 243 eur. Čiže úspora na našej a ďalšej zrušenej škole v Šalkovej dosahuje dokopy 34 257 eur. To je tá veľká úspora?“ pýtajú sa nahnevaní rodičia, členovia petičného výboru.

Ich hlavným tromfom je však podnet na Okresnú prokuratúru v Banskej Bystrici. Ak by sa prokurátor stotožnil s ich názorom a podal protest, ministerstvo školstva, ktoré definitívne rozhodne o vyradení ZŠ Jána Bakossa zo siete škôl, by podľa nich malo prihliadať na právne pozadie zrušenia jednej z najstarších škôl v meste pod Urpínom.

Podľa poslanca bol porušený rokovací poriadok

Ako potvrdili mestskí poslanci Marcel Pecník a Milan Lichý, materiál o zrušení ZŠ Jána Bakossa dostali na stôl tesne pred rokovaním zastupiteľstva. Podľa nich mestská rada, príslušné komisie ani poslanecké kluby nemali možnosť o zrušení konkrétnych škôl vopred rokovať. „Bol porušený rokovací poriadok,“ tvrdí Lichý. Zároveň dodal, že celý materiál bol veľmi strohý.

„Ak išlo o nový bod programu, ktorý nebol v pozvánke a nebol zverejnený ani v doplnenom programe, podľa rokovacieho poriadku mestského zastupiteľstva sa môže do programu doplniť, len pod podmienkou, že predkladateľ návrhu musí zdôvodniť naliehavosť zaradenia tohto bodu do programu. Nič také sa nestalo. Navyše, malo sa o ňom hlasovať samostatne, nestalo sa ani to,“ vysvetľuje časť obsahu podnetu právnička Marica Koreňová.

Podľa mestského poslanca Pecníka, spôsob, akým sa zrušila ZŠ Jána Bakossa, vystresoval deti, rodičov i pedagógov. „Keď sa predtým rušili školy, prebiehal istý proces. Náhle a v tichosti zrušiť školu bez prípravy a informovania a ešte k tomu 40 dní pred koncom školského roka, je neprijateľné,“ zdôrazňuje Pecník. Podľa neho je to veľmi nebezpečný precedens.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM