Marcel Mojžiš Samospráva

Boj mesta so snehom? Bystrica čelí najhoršej zime za posledných 18 rokov

Banská Bystrica prechádza z hľadiska nárokov na zimnú údržbu najťažšou zimou za posledných 18 rokov. Mesto plánovalo vynaložiť na zimnú údržbu 790 000 eur. Predpokladané náklady sa ale výrazne zvyšujú.

Ilustračný obrázok k článku Boj mesta so snehom? Bystrica čelí najhoršej zime za posledných 18 rokov
Zdroj: Dnes24.sk

„Podľa aktuálnych informácií počítame s vyčerpaním rozpočtu na zimnú údržbu už v prvej polovici februára. Ak výkon zimnej údržby potrvá do prvej polovice marca, môže byť rozpočet prekročený o viac než 150 000 až 200 000 eur,“ konštatoval hovorca primátora Filip Roháček. Možné krytie neplánovaných výdavkov bude predmetom analýz pracovníkov mestského úradu.

Museli povolať aj frézu

Hovorca vysvetlil, že mesto Banská Bystrica platí svojim zmluvným spoločnostiam za jednotlivé výkony zimnej údržby. Výslednú sumu preto ovplyvňuje najmä počet dní, počas ktorých sneží, a množstvo napadnutého snehu. Čím väčšie množstvo snehu treba odstrániť, tým viac času a techniky si to vyžiada.

„V tomto roku sa muselo na viacerých úsekoch pristúpiť aj k využitiu snežnej cestnej frézy, ktorej prevádzka je omnoho nákladnejšia než u bežných posýpačov.“ Vlani postačilo v rozpočte na celú zimnú údržbu okolo 800 000 eur.

Najťažšia skúška

Najťažšou skúškou pre výkon zimnej údržby boli podľa Roháčeka v Banskej Bystrici dni v polovici januára, kedy v priebehu približne 30 hodín napadlo takmer 50 centimetrov mokrého snehu. Zatiaľ čo december možno v meste v porovnaní s inými rokmi označiť za nadpriemerný, január vychádza z hľadiska nárokov na zimnú údržbu ako extrémny, vysvetlil hovorca.

„Mesto nebolo nútené vyhlasovať kalamitný stav, ktorý by znamenal aj výrazné navýšenie nákladov. Situáciu však zvládlo prostredníctvom svojich zmluvných spoločností, aj keď s časovými posunmi vykonania údržby v tretej skupine lokalít,“ dodal Roháček.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM