Monika Obrtalová Kultúra

Blíži sa premiéra Kocúra v čižmách

Na Kocúra v čižmách sa môžu tešiť deti v banskobystrickom Bábkovom divadle na Rázcestí (BDNR), ktoré uvedie premiéru tejto rozprávky 18. marca. Divadlo pripravuje aj premiéru Batolárium 2 (22. a 29.4). Tento projekt odštartovalo v októbri 2011, čím n

Na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici o novinkách informovali režisérka rozprávky Bela Schenková a dramaturgička a riaditeľka BDNR Iveta Škripková. Podľa Schenkovej je pri Kocúrovi v čižmách výhodou sila a vtip samotného príbehu, nevýhodou v súčasnej dobe jeho sprofanovanovanie. Určený je pre deti od troch rokov, zaujať chcú však všetky vekové kategórie. „My sa snažíme predstavenie urobiť tak, aby si každá veková kategória našla niečo, čo ju zaujme,“ uviedla režisérka. Napríklad sedemročné dieťa obsah rozprávky pochopí, trojročné ešte nemá šancu prerozprávať ho, ale odnáša si úplne iné vnemy a zážitok z nejakého výtvarna, z obrazov…, skonštatovala.

Scénu rozprávky tvorí predná strana starého karavanu. Divákom chcú tvorcovia pripomenúť dobu, v ktorej kočovné divadlá jazdili po dedinách a mestách a hrali divadlo, ktorým sa snažili ľudí zaujať, vytiahnuť zo stereotypu. „Takže aj my sme použili karavan. Je to akože ich kočiar, ktorý prichádza do miest a dedín. Ale v tom momente, ako z neho vystúpia, začnú hrať predstavenie – mení sa na obrov hrad, kočiar kráľa, kráľovnej…,“ priblížila Schenková. Autorom predlohy Kocúra v čižmách, klasickej francúzskej rozprávky z konca 17. storočia, je Charles Perrault. Schenková, ktorá je autorkou scenárov, režisérkou, herečkou a principálkou divadla ANPU reprezentujúceho českú alternatívnu scénu od roku 1999, sa so svojím tvorivým tímom predstaví po prvý raz na Slovensku. ANPU nadväzuje na tradíciu kočovných divadiel, jeho domovskou scénou je divadelné šapito. V Kocúrovi v čižmách sa predstavia herci a herečky BDNR.

BDNR uvedie aj druhú časť pilotného projektu pre batoľatá Batolárium 2. Podľa Škripkovej ide o jediný projekt na Slovensku, ktorý sa venuje deťom od desať mesiacov a ich rodičom. Deti vďaka nemu rozvíjajú emocionálne aj poznávacie danosti. „Po prvý raz majú šancu stretnúť sa s divadlom, je to nádherný zážitok pre deti aj rodičov,“ skonštatovala Škripková. Od októbrovej premiéry odohrali vyše 40 predstavení, ktoré videlo asi 700 chlapcov a dievčat s rodičmi. Ako uviedla Škripková, keďže dieťa má ešte krátku pamäť, rodičia zvykli s ním prísť aj sedem či osemkrát.

Zdroj: TASR

kcur v cizmach
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM