Jakub Forgács Rôzne

Bitka, ktorá vymanila Slovensko z područia Uhorska. Vedeli ste, že sa odohrala medzi Bystricou a Zvolenom?

Prešli desiatky rokov a víťazná bitka, ktorá významne ovplyvnila chod našich dejín, upadla do zabudnutia. Mnohí už dnes ani netušia, aké tuhé a obetavé boje zvádzali vojaci medzi Banskou Bystricou a Zvolenom. Ako to vyzeralo, keď bol Badín pod paľbou a padol Zvolen?

Ilustračný obrázok k článku Bitka, ktorá vymanila Slovensko z područia Uhorska. Vedeli ste, že sa odohrala medzi Bystricou a Zvolenom?
13
Galéria
Zdroj: TASR

Pred 85 rokmi sa v priestore medzi Banskou Bystricou a Zvolenom odohrala významná bitka. V nej československí legionári definitívne odrazili útok červených maďarských armád a vyhnali ich z novovzniknutej slovenskej zeme.

Maďarský odpor

Po presadení druhej demarkačnej línie sa posunuli československé jednotky na nové územie. Obsadili aj Šalgótarján a Miškolc. Tento čin vyvolal v Maďarsku zásadný odpor. Padla Károlyiho vláda a novovytvorená revolučná proletárska vláda Bélu Kúna vyhlásila ihneď diktatúru proletariátu a revolučnú vojnu okolitým zemiam.

Naverbované maďarské pluky napadli u v priebehu mesiaca mája 1919 2. pešiu divíziu pri Šalgótarjáne a 6. divíziu v oblasti Miškoca a dosiahli viditeľné úspechy. Hneď na to zaútočili dvomi smermi na územie Slovenska – cez Košice na Prešov a cez Lučenec, Zvolen na Žilinu,

V oblasti stredného Slovenska im padli postupne do rúk Lučenec, Krupina, Levice, Banská Štiavnica a Zvolen. Situácia na Slovensku sa skomplikovala a bolo nutné zjednať nápravu.

Paľba na Badín

Už v noci z 31. mája na 1. júna 1919 sa stal hlavným veliteľom československých vojsk francúzsky generál Maurice Pellé. Ten bezodkladne odvolal veliteľa 2. divízie a nahradil ho plukovníkom Jozefom Šnejdárkom, ktorý skoncentroval potrebné jednotky na strednom Hrone a zaútočil.

Už 10. júna zahájil Šnejdárek ofenzívu v smere na Banskú Štiavnicu (brigáde velil major Bláha) cez Sklené Teplice na Teplú. Tam došlo ku zrážke s nepriateľom, ktorý ušiel bez boja do Štiavnice. Československé jednotky zaútočili hneď na mesto zo severu a západu a v priebehu jednej hodiny sa ho zmocnili.

11. júna prenikol kapitán Zacpal v čele práporu smerom na Hronskú Breznicu (dnes Hronská Dúbrava). Útok podporil aj kapitán Johanes s ozbrojeným vlakom. Obec so stanicou a križovatkou obsadili u o 9:30. Ukoristili kanóny, improvizovaný pancierový vlak a strelivo. Druhý pancierový vlak zlikvidoval na kremnickej trati nadporučík Janota, keď od železničnej stanice Stará Kremnička pustil proti nemu po trati železničný vagón naplnený koľajnicami.

2. brigáda zatiaľ úspešne držala Badín. Maďarské červené vojská vyvinuli v smere na túto obec silnú paľbu, vznikol požiar a zhorelo 42 domov. Bojom na bodáky sa podarilo obrancom útok odraziť. 12. júna 1919 o 11:45 nariadil plukovník Šnejdárek plukovníkovi Hanákovi, aby pripravil na druhý deň (13. júna) pred východom slnka sústredený útok na Zvolen.

Ten zahájil prápor podplukovníka Kendlíka a to od Badína cez Sielnicu a Kováčovú na Budču. Po nich o 4:00 vyrazili do útoku ďalšie prápory 2. brigády. Prápor majora Cypru smeroval od Badína cez Hájniky priamo na Zvolen, skupina podplukovníka Marschana a kapitána Matzeka cez Vlkanovú na Sliač a Bakovu jamu. Postup majora Černocha bol pri Dolnej Mičinej zastavený.

Pád Zvolena

Všetky útoky boli úspešné, už pred 11:00 prenikol prápor pod vedením kapitána Balára do Zvolena zo severozápadnej strany. Mesto bolo bez boja vypratané. Pád Zvolena otriasol pozíciou červených armád. Dva dni na to už bol oslobodený aj Tisovec, Krupina, 17. júna Rimavské Brezovo a 20. júna Nová Baňa Krátko na to sa front stanovil na starej demarkačnej čiare.

Pri 15. výročí bitky pri Zvolene, ktoré sa uskutočnili 30. júna 1934 ako celoslovenské slávnosti, navštívil mesto v tom čase u zemský veliteľ – armádny generál Šnejdárek. 17. augusta 1934 v sprievode divízneho generála Votrubu navštívil aj Banskú Bystricu.

Prešli roky a na víťaznú bitku na strednom Hrone sa úplne zabudlo. Práve bitka pri Zvolene však prispela k tomu, že Slovensko sa už navždy vymanilo z područia Uhorska.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj historické foto Bystrice spred roku 1945!

Čítajte tiež:

Erotické podniky, kolkárne aj niekoľko kúpeľov… Medzi vojnami sme v Bystrici zažili nebývalý rozkvet

Keď baníctvo v Bystrici nahradil priemysel. Meštiansky cukrovar aj celožupná poisťovňa v meste

V hostincoch do signálu zvona aj zakázaný hazard…Ako sa pred stovkami rokov bavili Bystričania?

Zdroj: Igor Chromek / Permon.eu

Foto: ilustračné

Historické FOTO Banskej Bystrice spred roku 1945
13
Galéria
Zdroj: Stredoslovenské múzeum
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM