Monika Obrtalová Rôzne

Bielik: Mesto má sekeru 2 a pol milióna eur!

Jedným z hlavných bodov dnešného zasadnutia mestského zastupiteľstva boli okrem iného aj výsledky hospodárenia a záverečný účet Mesta Banská Bystrica za rok 2010. Napriek odkladu istín, pozastaveniu investičných akcií či vzatia viacerých úverov nedok

„Celkovo som s takýmto hospodárením mesta za rok 2010 spokojná, hoci bol jedným z najťažších za posledné obdobie,“ povedala na margo výsledkov hospodárenia magistrátu ekonómka mesta Beata Farkašová, ktorá vysvetlila, že schodok 2 a pol milióna eur nie je katastrofálny stav: „Tento schodok je vyčíslený na základe príjmov a výdavkov kapitálového a bežného rozpočtu. Nie sú tam však zahrnuté finančné operácie, ktoré mesto realizovalo a podarilo sa mu získať takmer 600 tisíc eur,“ vysvetlila Farkašová. Najviac peňazí investovala samospráva do rekonštrukcie štadióna, prestavby Rudlovského potoka či vecí súvisiacich s výstavbou severného obchvatu. Financie pôjdu aj tento rok do pokračovania ďalšej etapy prestavby Rudlovského potoka alebo priorít, ktoré budú poslanci považovať za najdôležitejšie.

S výsledkom hospodárenia však neboli spokojní niektorí poslanci, podľa ktorých išlo do niektorých investičných akcií zbytočne veľa peňazí. „Vlani sme predimenzovali peniaze do športu, najmä prestavby štadióna, no niektoré veci sme, naopak, podhodnotili. Roky sa budeme musieť s týmto schodkom trápiť, no to už bude niečo pre budúce generácie a poslancov v nasledujúcom volebnom období,“ povedal na adresu hospodárenia magistrátu za rok 2010 Pavol Katreniak z Banskobystrickej alternatívy. Jeho slová podporil aj poslanec Pavol Bielik: „Záverečný účet mesta má byť symbolickou bodkou, no táto je rozmazaná. Máme sekeru, a čo ďalej? Otázka je, či sme hospodárili správne a čo by sme s takýmto záverečným účtom mohli urobiť?,“ nechal visieť otázku vo vzduchu poslanec, no ktorú mu však nikto neodpovedal.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM