Martin Károly Iné športy

Biela stopa odštartovala vo veľkom štýle

To, čo Bystričania nedokázali, zrealizovali na druhej strane Kremnických vrchov vo veľkom štýle! Na kremnickom námestí bol totiž včera otvorený 38. ročník Bielej stopy. Z bežeckých pretekov, ktoré boli dlhé roky organizované aj na bystrickej strane,

Biela stopa je už od roku 1985 súčasťou seriálu Euroloppet, no v tomto roku bude jej význam ešte väčší, keďže na hrebeni Kremnických vrchov sa bude bojovať aj o medailovú sadu majstrovstiev Európy v maratónskych behoch. V tuzemskom štartovom poli sa vynímajú najmä tri mená – bronzového biatlonového medailistu zo ZOH vo Vancouvri Pavla Hurajta a dvojice dlhoročných slovenských reprezentantov v behu na lyžiach Martina Bajčičáka a Ivana Bátoryho. „Videl som už aj štartovú listinu a nebude to len o nás, lebo na preteky pricestovala kvalitná konkurencia zo zahraničia, keďže sa bojuje o medaily ME,“ vyhlásil Bajčičák a pokračoval: „Pre mňa to bude aj optimálna súčasť prípravy pred nadchádzajúcim svetovým šampionátom v Osle. Hneď po pretekoch s Ivanom zamierime do rakúskeho Obertilliachu, kde absolvujeme záverečné sústredenie.“ Pre Bajčičáka to pritom bude v sobotu absolútna premiéra na dlhšej trati Bielej stopy. „Doposiaľ mám na konte iba víťazstvo z kratšej dvadsaťpäťky a rád by som tú zbierku rozšíril.“

Bátory na dlhej trati naposledy štartoval pred dvoma rokmi a v cieli sa musel uspokojiť s druhou priečkou práve za víťazným biatlonistom Hurajtom. „Nešli mi vtedy príliš lyže a navyše som nemal čo piť. Verím, ale že tentoraz budem úspešnejší,“ dú­fal.

Prudké januárové oteplenie narobilo organizátorom tradičného podujatia značné starosti, no nakoniec sa zimné počasie v závere mesiaca umúdrilo. „Vďaka 15 až 20 centimetrom nového snehu máme 90 percent tratí už výborne pripravených a nemusíme trasu skracovať na 38 km. Na zvyšných desať percent v nižších polohách ešte navážame sneh, aby bolo všetko dôkladne pripravené. Na štarte očakávame cez 1000 bežcov,“ informoval šéf organizátorov Ivan Petráš.

Majstrovstvá Európy v maratónskych behoch sa v tomto roku budú skladať z dvoch dielov. V rámci prvého na Skalke sa rozhodne o titule vo voľnej technike, v druhej časti vo francúzskom Transjurasienne, ktorá sa pôjde klasicky pôjde o medailovú sadu v oboch technikách.

Víťazom šprintu voľnou technikou v behu na lyžiach na Štefánikovom námestí v Kremnici sa v piatok stal Mário Kubiš z Látok. Vo finále si poradil s Čechom Radkom Šrétrom, na tretej priečke skončil Artur Gergardt z Ukrajiny. V súťaži žien sa predstavili oba dve pretekárky – Daniela Kotschová zdolala Evu Segešovú.

mak, tasr Video, foto: mak

Biela stopa odštartovala vo veľkom štýle
1
Galéria
Biela stopa piatok
88
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM