Jakub Forgács Rôzne Správy

Bicyklom z Podlavíc po Hušták? Nová cyklotrasa už vo fáze stavebného povolenia

Ak jazdíte po Bystrici na dvoch kolesách, máme dobrú správu. Mesto na prípravu projektov a výkup pozemkov vyčlenilo rekordnú sumu. Ako to aktuálne vyzerá s jednou z nových cyklotrás?

Ilustračný obrázok k článku Bicyklom z Podlavíc po Hušták? Nová cyklotrasa už vo fáze stavebného povolenia
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Voziť sa na elektrotrojkolke je jednoduchšie a príjemnejšie, ako krúžiť po meste a hľadať miesto na zaparkovanie. Konštatoval to vo štvrtok počas celoslovenskej akcie Deň bez áut banskobystrický primátor Ján Nosko. Podľa neho by sme sa mali zamyslieť a začať využívať alternatívy dopravy, ktoré ponúkajú pridanú hodnotu, neškodia životnému prostrediu a pomáhajú zdraviu.

Čítajte tiež: Cyklovýjazd, aký sme v Bystrici ešte nezažili. Do pedálov šliapne 250 gymnazistov

Podujatím Deň bez áut, ktoré sa skončilo vo štvrtok podvečer, vyvrcholil každoročný Európsky týždeň mobility (ETM), do ktorého sa už tradične zapojila aj Banská Bystrica. Mesto pod Urpínom počas ETM 2016 zorganizovalo napríklad cyklopotulky, na ktorých sa zúčastnili desiatky obyvateľov. Spoznali trasovanie plánovaných cyklotrás v meste a mohli sa oboznámiť s procesom ich tvorby.

„Ak chceme v našom meste hovoriť o zmene udržateľnej mobility do budúcnosti, musíme mať vytvorenú infraštruktúru. Našou prioritou je vybudovať 25 kilometrov cyklotrás, ktoré budú spájať jednotlivé mestské časti s centrálnou mestskou zónou. V tomto roku sme na prípravu projektov a výkup pozemkov vyčlenili v rozpočte rekordnú sumu finančných prostriedkov vo výške 360 000 eur. Cyklotrasa zo sídliska Podlavice po Hušták je už vo fáze stavebného povolenia. V súčasnosti čakáme na výzvy, keďže najbližšie programovacie obdobie vytvára na budovanie cyklotrás priestor na čerpanie európskych štrukturálnych fondov. Verím, že budeme úspešní,“ konštatoval Nosko.

„Sú to nielen rozhodnutia mesta, ale narážame aj na množstvo administratívnych úkonov spojených s odkúpením pozemkov i vyvlastňovaním. Časový faktor závisí aj od toho, kedy ministerstvo zverejní prvé výzvy, aby sme na ne mohli reagovať a podať žiadosť,“ dodal primátor.

Podľa predsedu komisie Mestského zastupiteľstva pre dopravu v Banskej Bystrici Mareka Modranského, cieľom ETM je ukázať, ako by sa mala doprava v meste uberať. „Chceme rozvíjať alternatívne druhy dopravy a nielen hovoriť o tom, že je potrebné žiť bez áut. Musíme mať dobre nastavenú a fungujúcu mestskú hromadnú dopravu. V najbližšom období ju chceme posilniť o ďalšie spoje a atraktívne body, ktoré Banskobystričania potrebujú. Jedným bude už čoskoro nová autobusová stanica. Plánujeme skvalitňovanie zastávok a vytvorenie samostatných jazdných pruhov v premávke pre autobusy, aby boli rýchlejšie ako bežná automobilová doprava,“ doplnil Modranský.

Pozrite si v našej fotogalérii zábery z cyklotúr na Horehroní!

Čítajte tiež: Zlatý klinec sezóny: Bystričania zabojujú na pretekoch RIDE UPHILL 2016!

Zo sedla bicykla v našom kraji
10
Galéria
Zdroj: Klaster Horehronie
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM