Jakub Forgács Šport

Biatlonisti bystrickej Dukly triumfovali: V prestížnej ankete zvíťazila Kuzminová, ocenili aj miešanú štafetu

Opäť zvíťazila a nikto jej na chrbát nedýchal! Banskobystričanka Anastasia Kuzminová sa stala, v dokonalej pohode, už po šiestykrát kráľovnou biatlonovej stopy. Pocty sa dočkali aj jej kolegovia z miešanej štafety, ktorá sa predstavila na olympiáde v Soči.

Ilustračný obrázok k článku Biatlonisti bystrickej Dukly triumfovali: V prestížnej ankete zvíťazila Kuzminová, ocenili aj miešanú štafetu
Zdroj: TASR

Olympijská víťazka v Soči vynikla na všetkých frontoch a opäť potiahla slovenský biatlonový záprah až na samý strop úspešnosti. Obdiv si zaslúžila aj 5. priečka miešanej štafety na ZOH v Soči v zložení Jana Gereková, Anastasia Kuzminová, Pavol Hurajt, Matej Kazár, a právom ju ocenili titulom ‚významný výsledok‘.

„Som veľmi rada, že sezóna takto končí,“ povedala Anastasia Kuzminová. „Ešte pred olympiádou som si nebola istá, ako zima dopadne, začiatok nebol ružový, ale verili sme si, pracovali ďalej a podarilo sa. Poviem však úprimne, nechcem sa volať kráľovná, ani po toľkých rokoch ankety plesať nad titulom cisárovná, ba ani sa nepovažujem za nejakú hviezdu. Som jednoducho športovec, jeden deň sa mi podarilo získať na olympiáde zlato, po štyroch rokoch znova,“ povedala a skromne dodala, že tieto úspechy sa už ani nemusia zvýrazňovať nejakými anketami.

Nasťa víťazstvo očakávala

Záver sezóny bol zo strany Anastasie Kuzminovej impozantný. „Bála som sa, že oslavy olympijského zlata ma posunú vo výkonnosti dole a že sa znovu nedokážem vrátiť k top forme. Holmenkollen mi však finálovým kolom sveťáka doprial ďalšími krásnymi výsledkami a verím, že sa im každý potešil. Zima nekončila len zlatom na olympijských hrách, ale víťazstvami vo Svetových pohároch, a to je povzbudzujúce,“ prezradila Kuzminová.

Nasťa nemusela ‚tŕpnuť‘, že bude kráľovná. „Na konci sezóny po olympijských úspechoch som očakávala, že budem víťazkou ankety. Pred olympiádou boli pochybnosti, no odohnala som ich tým najlepším spôsobom. Som rada, že sa môžem pochváliť touto bilanciou, nezabúdajme však aj na miešanú štafetu, piate miesto na olympiáde si zaslúži veľké uznanie,“ spomenula.

Hurajt s kariérou skončil, Kazár s Gerekovou pokračujú

Pavol Hurajt si už mohol vychutnával len slávnosť, s biatlonom po ZOH v Soči definitívne skončil, a tak viac času mohol stráviť vo svojej kolibe a venovať sa hosťom. „Nejaký čas som v úlohe hostiteľa aj strávil, no počas Veľkej noci som si užíval so synom aj oblievačku a návštevy u známych,“ spomenul Hurajt, ktorý už má za sebou viaceré rozlúčky. „Asi viac ako dobrých umiestení,“ zasmial sa. „Piate miesto miešanej štafety bolo vyvrcholenie, sezónu i kariéru som skončil ako som si zaumienil, so vztýčenou hlavou,“ doplnil Hurajt.

Matej Kazár bol jedným z tých, ktorý aj o sebe zapochyboval, no vrásky si rýchlo vyhladil. „Nebolo to o úplnej spokojnosti, postupne som sa však posúval dopredu, takže pocity sa zlepšovali, aj sebavedomie narástlo. Keď máte výsledky, aj vás to baví, preto som sa rozhodol pokračovať ďalej,“ prezradil. Jana Gereková o pokračovaní kariéry tiež nezaváhala. „Piate miesto miešanej štafety ma uspokojilo, preto na olympijské Soči budem spomínať dobre. Všetko nasvedčuje, že z biatlonovej scény neodídem, odhadom tak na 99 percent,“ vysvetlila.

Kuzminová túži po titule majsterky sveta

Pre Anastasiu Kuzminovú sa otvorili bezpochyby ďalšie obzory. „Pred nami je veľký cieľ, chýba mi víťazstvo na majstrovstvách sveta. V celkovom hodnotení Svetovom pohári by som sa rada pokúsila zlepšiť. Trochu zmením spôsob prípravy, nebudem sa až tak ponáhľať. Bežecké základy už mám, viac sa povenujem streleckým tréningom, asi s nejakým sparringom, čo by mi prospelo. Možno aj tam bola chyba, že som sa pred Soči pripravovala sama,“ ozrejmila.

Ján Hyža, prezident zväzu, sa mal čím počas slávnostného vyhlásenia pochváliť. „Vyvrcholením olympijského cyklu boli úspechy priamo na mieste, v Soči, Nasťa obhájila zlato, je to fantastické, výborné bolo piate miesto miešanej štafety. Aj Pavol Hurajt sa dôstojne rozlúčil s kariérou a urobil dobre, že vydržal. Boli aj sklamania, no tie sa prekryli úspechmi,“ povedal a doplnil, že ak by im pred sezónou povedal niekto o zlate, brali by ho všetkými desiatimi, a to hovorí za všetko.

Šibačku si užili aj biatlonistky

Deň po veľkonočných sviatkoch sa na ne aj vďačne zaspomínalo. Slovenské biatlonové osobnosti si ich užili dosýtosti. Jana Gereková šibačku klasicky prežívala s rodičmi doma. „Príjemne strávený víkend, Veľká noc sa vydarila a ja som oddychu doslova oddala,“ skonštatovala.

S rodinou, synom Jelisejom, manželom Danielom si Nasťa Kuzminová dopriala Berlín. „Pozreli sme si, ako vyzerá, manžel si zaspomínal, obdivovali sme spolu premeny. Z Berlína som sa vracala v pondelok, čiže aj slovenské zvyky so šibačkou a polievaním by sme stihli, odložili sme ich však na ďalšie Veľké noci,“ dodala.

Biatlonisti bystrickej Dukly triumfovali: V prestížnej ankete zvíťazila Kuzminov
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM