Marcel Páleš Iné športy

Biatlonista Pavol Hurajt chce dať priestor mladým: V Soči ohlásil koniec kariéry!

Bronzový Hurajt z Vancouveru končí. Najúspešnejší slovenský biatlonista a člen bystrickej Dukly, Pavol Hurajt, sa sobotňajšími štafetami na zimných olympijských hrách v Soči rozlúčil s vrcholovou kariérou.

Ilustračný obrázok k článku Biatlonista Pavol Hurajt chce dať priestor mladým: V Soči ohlásil koniec kariéry!
Zdroj: TASR

Po dlhých rokoch medzi profesionálmi mu utkvelo v pamäti množstvo krásnych spomienok, tá najžiarivejšia je zo ZOH vo Vancouveri, kde vybojoval bronz v pretekoch s hromadným štartom. Tridsaťšesťročný pretekár tak nedokončí ani prebiehajúcu sezónu Svetového pohára.

Krásne spomienky na šport

„Už som sa rozhodol. Boli to moje posledné preteky. Nebolo to zo dňa na deň, plánoval som to už dlhšie. Vlastne som o tom uvažoval už na začiatku sezóny, aby záverečné kolá Svetového pohára mohli ísť mladí chalani,“ priznal po svojom poslednom vystúpení na vrcholnom podujatí. „Nejaké preteky ešte pôjdem, ale už len tak, ako amatér alebo poloprofesionál, alebo keď ma niekto pozve na nejakú exhibíciu. Plakať nebudem, ale na šport budem spomínať veľmi rád a veľmi dobre,“ pokračoval.

Hurajt začínal ako bežec na lyžiach, no po vojenskej službe presedlal na biatlon. „Rozhodla streľba. Keď som chytil pušku do ruky, hneď mi to začalo padať. Ukázalo sa, že mám talent a potom som ho aj pretavil v úspechy. Bolo to krátko po vojne, kam som išiel ako osemnásťročný. Potom som ešte chvíľku ostal pri behu, no zakrátko som už presedlal na biatlon,“ opísal svoje začiatky.

A určite nechyboval, pochváliť sa môže množstvom umiestnení v TOP 10 Svetového pohára a najmä výkonmi na zimných hrách vo Vancouveri, kde okrem bronzu zaznamenal aj 5. miesto v individuálnych a siedme v rýchlostných pretekoch.

Skončiť so vztýčenou hlavou

„Najkrajšie spomienky sú samozrejme na olympijskú medailu, ale aj na iné úspechy a neúspechy a všetko, čo k športu patrí. Každý športovec je raz hore a raz dolu, boli dobré umiestnenia i zlé, boli hádky a boli aj pekné momenty. Šport prináša všeličo. Myslím si, že so svojou kariérou môžem byť spokojný. Na pomery, ktoré vládnu na Slovensku, či už zázemie, alebo technické zabezpečenie, som dosiahol vynikajúce výsledky. Medaila z olympiády, umiestnenia v TOP 10 pretekoch Svetového pohára. Myslím si, že môžem skončiť so vztýčenou hlavou,“ uviedol.

Hurajt sa na tratiach v Komplexe Laura rozlúčil tým, čo ho počas kariéry zdobilo najviac – výbornou streľbou, keď v mužskej štafete zvládol svoj úsek s dvoma nulami a odovzdával na výbornom 6. mieste. „Zo začiatku som olympijské hry príliš nepodchytil. Strelecky to bolo celý čas výborné, ale nevyšla bežecká stránka. Chyba bola v tom, že ešte dva dni pred prvými pretekmi som sa snažil trénovať beh a potom som do nich nastúpil veľmi unavený. Keď som si teraz medzi pretekmi oddýchol, tak aj bežecká forma išla dosť hore,“ uviedol.

Ešte mesiac zamestnanec Dukly

Hurajt zatiaľ nerozmýšľal nad svojimi ďalšími krokmi, keďže sa naplno sústredil na olympiádu v Soči. Do konca apríla je zamestnancom VŠC Dukla Banská Bystrica, čo bude ďalej, zatiaľ nevie. „Ťažko povedať. Prišiel koniec a teraz ma čaká to rozmýšľanie. Ešte som nejaký ten mesiac zamestnanec Dukly a potom ma asi čaká Úrad práce, asi taký je postup,“ zasmial sa.

O trénerskú dráhu príliš záujem nemá, keďže by podľa vlastných slov ani nemal koho trénovať. No od tímových kolegov dostal tip, aby presedlal na letné športy. „Robili si srandu, či by som neskúsil streľbu profesionálne a či by som nešiel ešte na letné hry do Ria de Janeira. Musím sa opýtať Joža Gönciho, aké tam majú disciplíny. Ale nie, možno to skúsim, no nie profesionálne,“ do­dal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM