Ivana Kováčiková Tlačové správy

Bezpečnosť detí v cestnej premávke? Unikátny interaktívny projekt pre najmenších s novinkami

Bezpečnosť na cestách je prvoradá aj pre firmu Škoda Auto Slovensko. Svoj projekt Škoda hrou rozšírila o nové sekcie. Čím zaujal deti aj samotných učiteľov?

Ilustračný obrázok k článku Bezpečnosť detí v cestnej premávke? Unikátny interaktívny projekt pre najmenších s novinkami
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

Multimediálny projekt Škoda hrou vznikol už v roku 2012 a bol cielený hlavne pre deti na základných školách na prvom stupni. Ide o portál, ktorý ponúka zaujímavo spracované informácie z oblasti bezpečnosti detí v cestnej premávke, množstvo hier a testov. Cez ne si deti intuitívne osvoja návyky správania sa na ceste a zvýši sa tým ich bezpečnosť. Na autách Škoda jazdí najviac slovenských motoristov, a preto firma cíti veľkú spoločenskú zodpovednosť za tému bezpečnosti na cestách, ktorého najzraniteľnejšou súčasťou sú práve deti.

V piatich mutáciách

Portál je pripravený v piatich jazykových mutáciách a je komentovaný psíkom Alíkom. Pripravené sú viaceré bežné situácie, a tak si deti môžu overiť svoje vedomosti pri ceste do školy alebo pri jazde na bicykli. Pri každom úkone, ktorý deti spravia, je komentár ich sprievodcu, ktorý ich pochváli alebo upozorní. Týmto spôsobom sa hravou formou učia základné zásady bezpečnosti na cestách. Je to nástroj v rukách detí, rodičov, ale aj učiteľov.

Prieskum spoločnosti Škoda Auto Slovensko zisťoval znalosti detí v oblasti bezpečnosti v cestnej premávke. V materských školách odpovedali na otázky 5–6 ročné deti, ktoré v spolupráci s učiteľmi vyplnili 180 dotazníkov. Na základných školách vyplnili deti vo veku 7–8 rokov 490 dotazníkov.

Výsledky celoslovenského prieskumu zameraného na bezpečnosť premávky potvrdzujú, že s prevenciou a vzdelávaním detí je nutné začať už v predškolskom veku. Spoločnosť Škoda Auto Slovensko sa preto rozhodla rozšíriť edukačný multimediálny projekt www.skodahrou.sk aj pre deti z materských škôl. Ambíciou je prispieť nielen k aktívnej výučbe dopravnej výchovy detí, ale aj k zníženiu ich nehodovosti. Výskumy potvrdzujú aj štatistické údaje nehodovosti Odboru dopravnej polície.

Názorné crash testy

O novinkách, ktoré pribudli na portáli, informoval na tlačovej konferencii PR manažér Roman Rajtár: „Portál sme obohatili o metodické listy, v rámci ktorých si učitelia môžu nastaviť svoje hodiny dopravnej výchovy.“ Ďalšou novinkou sú videá s ukážkami crash testov. „Sú to ukážky crash testov, ktoré robil výrobca Škoda a vystupujú v nich figuríny. S figurínami sú nasimulované situácie tak, že vidíte, čo sa stane, keď je vodič nepripútaný, keď sú veci v aute nepripútané. Je to nenásilné, zábery sa dajú spomaliť a predviesť v skutočnej rýchlosti,“ vysvetliť Roman Rajtár.

Pribudla aj sekcia Viditeľnosť, kde môže dieťa vidieť z pohľadu vodiča, ako to vyzerá, keď deti nie sú označené a nemajú reflexné prvky. Aj touto formou si môžu uvedomiť, čo im skutočne môže zachrániť život na ceste.

Práve deti v predškolskom veku majú chuť, učiť sa nové veci. Na odrážadlách a bicykloch sa stávajú aktívnymi účastníkmi cestnej premávky. Interaktívne učenie predstavuje formu, ktorá ich bude baviť. Kresbami, hrou sa vytvoria intenzívne dojmy, prinášajú sa im informácie takým spôsobom, ktorý je im blízky. Na konferencií sa predviedol aj maskot Yeti, z ktorého boli deti priam vo vytržení.

„Deti modernej doby sa chcú učiť interaktívnym spôsobom, potrebujú dostať nielen informácie, ale aj vidieť to v rôznych príkladoch, situáciách, videách, ako na portáli projektu Škoda hrou. Tablet a počítač sa stal už súčasťou ich učenia, dajú mu prednosť pred inými formami vzdelávania. Je jedno, či materská škola, základná škola alebo rodič. Každý môže byť sprievodcom pre dieťa pri získavaní vedomostí z dopravnej výchovy. Potom to už len treba vyskúšať s deťmi v praxi na ulici, na bicykli a môžu byť zodpovednými účastníkmi cestnej premávky,“ uviedla detská psychologicka Mgr. Mária Tóthová Šimčáková.

Čítajte tiež:

Pestré šialenstvo v uliciach Bystrice. Oficiálne VIDEO z najfarebnej­šieho behu

Parádny úspech bystrického speváckeho zboru. Baby z Dolce Canto so zlatou medailou

Multimediálny projekt Škoda hrou o bezpečnosti na cestách.
13
Galéria
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM