Webnoviny - Rôzne

Bezdomovci v B. Bystrici dostali aj bundy

Bezdomovcom v Banskej Bystrici dnes mesto spolu so Slovenským Červeným krížom pripravilo už po 13. rok vianočnú kapustnicu.

Pochutnať si na nej mohli opäť v zariadení dočasného bývania Nádej-Šanca na ulici Pod Urpínom a už tradične mali na výber z dvoch druhov – bežnej a pikantnej, ktorú „šéfkuchár“ Karol Langstein z odboru sociálnych vecí banskobystrického magistrátu pomenoval Dračí dych. „Varíme vždy v dvoch veľkých kotloch. Je to okolo 100 porcií, 50 litrov. Samozrejme, dnes sa všetko nezje. Porcie, ktoré sa dnes nezjedia, hlboko zamrazíme, zvyčajne vydržia až do jari,“ povedal Lanstein.

Ako uviedla riaditeľa Územného spolku Slovenského Červeného kríža Zuzana Stanová, sama sebou titulovaná za „kuchtičku“, na kapustnicu prichádza každý rok okolo 40 bezdomovcov. Servírovať ju pomáhajú dobrovoľníci Červeného kríža a banskobystrický primátor. Okrem kapustnice dostali bezdomovci aj balíčky so zimnou bundou, ponožkami, hygienickými potrebami a ovocím.

Langstein odhaduje, že v Banskej Bystrici je zhruba 300 až 350 bezdomovcov. Okolo 300 využíva sociálne služby mesta a jeho partnerov. „Tých 50 akceptujem, že ak je pre nich to pivko alebo vínko prednejšie, ako spať v teple, je to ich slobodná voľba,“ povedal Lanstein. Zdôraznil, že úlohou neštátnych subjektov a mesta je vytvárať pre bezdomovcov sieť pomoci, ale nie riešiť za nich ich život. Hlavnými partnermi mesta pri vytváraní tejto siete je Červený kríž a katolícka diecézna charita, ktoré prevádzkujú aj ubytovacie služby. Doplnkové služby poskytuje viacero neštátnych organizácií.

Sociálna sieť pre bezdomovcov v Banskej Bystrici je viacstupňová, vyššie stupne pomoci sú podmienené aj väčšími požiadavkami na klientov. Prvým stupňom je nocľaháreň slúžiaca na prenocovanie a vyžadujúca od klientov len podmienku nebyť pod vplyvom alkoholu. Najvyšším stupňom je dočasná ubytovňa pre resocializovaných klientov, ktorí už majú trvalé zamestnanie, ale nemajú vyriešenú bytovú otázku. Bezdomovci majú cez zimu k dispozícii aj podprahovú ohrevňu, kde sa môžu prísť kedykoľvek počas dňa zohriať, prípadne v nej aj prespať, ak je susedná nocľaháreň plná.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM